Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019 в Добрич

В спортен комплекс „Изида“ в Добрич се проведе седмият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“, организира спортни празници по футбол и народна топка. Турнирът в Добрич се провежда благодарение на подкрепа на спортен комплекс „Изида“.

Обединени отбори с близо 60 деца и младежи с и без интелектуални затруднения взеха участие в спортния прaзник в Добрич – от ЦСОП – гр. Добрич, ОУ „Стефан Караджа“ – гр. Добрич, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – гр. Добрич,   ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Добрич, ОУ „Панайот Волов“ – гр. Добрич, Спортно училище „Г. С. Раковски“ – гр. Добрич, ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Генерал Тошево и Защитено жилище за хора с умствена изостаналост – с. Крушари.

Приветствие към участниците в Регионалните игри по футбол и народна топка в Добрич  отправи г-жа Росица Йорданова, заместник – кмет по икономическо развитие и европейски фондове в община Добрич. Успех на участниците пожела главен комисар Иван Иванов от ОД МВР – Добрич.

Специален гост на Регионалните игри в Добрич бе Елена Илиева, медалист по боче от Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019. Елена поздрави участниците и се включи в състезанието по народна топка и индивидуалните умения по футбол за момичета.

„Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз.“, сподели Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България непосредствено преди началото на игрите.

Всички момичета – участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения – дриблиране с топка, стрелба с топка, бягане и удар с топка.

В оспорваната футболна надпревара за момчета първи се класира отборът на ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Генерал Тошево, на второ място остана обединеният отбор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – гр. Добрич, ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Добрич, ОУ „Панайот Волов“ – гр. Добрич и Спортно училище „Г. С. Раковски“ – гр. Добрич, на трето – обединеният отбор на ЦСОП – гр. Добрич и ОУ „Стефан Караджа“ – гр. Добрич.

В турнира по народна топка на първо място се класира отборът на РЦПППО – Добрич, а на второ – този на ЦСОП Добрич. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерация Народна топка България. Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции – да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници ще вземат участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

c