Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Книгите на Й. Радичков събраха деца и възрастни в маратон на четенето в библиотека „Дора Габе”

С маратон на четенето, посветен на 90 години от рождението на писателя Йордан Радичков, Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич отбеляза днешния Световен ден на книгата и авторското право. Поводът събра десетки приятели на книгата – деца и възрастни, във фоайето на библиотеката. Директорът на културната институция Невяна Христова поясни, че днешният читателски маратон е част от националната кампания, насърчаваща четенето „Походът на книгите 2019”, започнала на 2 април с поредица от литературни срещи и събития.

Маратонът бе открит от поетесата Петранка Божкова, която призна, че за нея четенето на книги е вълнуващо пътешествие към далечни светове и към хора, съдби и човешки вселени. Тя поздрави присъстващите със стихотворението си „Рецепта за надежда”. Преди да започне четенето на творби на Йордан Радичков, домакините на празника обявиха своите традиционни годишни награди.

За най-четящо дете бе обявена 7-годишната Калина Мирославова Савова, прочела 123 книги през 2018 г.. Призът „Най-активен читател на възраст над 14 години” бе присъден на 76-годишния Атанас Стоянов Георгиев, заел 342 заглавия от библиотеката през миналата година. Най-четящ клас е ІІ-г от СУ „П.Р. Славейков” с класен ръководител Яна Вълкова. За партньор на библиотеката бе обявено СУ „Св. Кл. Охридски”. Всички наградени получиха грамоти и книги.

В празника се включиха и деца от Детска градина” № 18 „Дора Габе”, които представиха драматизация на приказката „Работната Мецана” от Леда Милева.

Ученици от ІІІ-г клас на СУ „Д. Талев”   припомниха най-важните моменти от живота и творчеството на Йордан Радичков. След това деца и възрастни четоха откъси от произведения на големия писател от сборниците „Ние, врабчетата”, „Нежната спирала”, „По водата”, „Всички и никой”, „Избрани съчинения”.

c