Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Екип от СУ "Св. Климент Охридски" гостува в Холандия по проект на Еразъм+

Заредени с положителни емоции и прекрасни впечатления се завърнаха от Холандия група от 7 ученици и 2 учители от СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от учебното заведение.

Те прекараха незабравима седмица заедно със своите приятели от Холандия, Чехия и Испания, партньори по пректа „21st century skills exploring cultural heritage“, по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Целта на тази втора по ред среща и предшестващата я едномесечна „виртуална мобилност“ бе учениците да преоткрият родния си език, езиците на своите партньори и езикът като част от културното наследство, което се предава от поколение на поколение и което е част от идентичността на всяка нация.

Работни ателиета за произхода и функциите на езика, изследване колко и кои езици говорят учениците в училище бяха част от предварителната подготовка на учениците. По време на престоя си в Холандия учениците имаха възможност, работейки в интернационални групи, да се докоснат до поезията на родните езици на партньорите си, забавляваха се учейки  думи, изрази и скороговорки на чешки, холандски и испански; твориха в опит да създадат нов флаг на ЕС и текст върху мелодия на детска песничка, да създадат видео трейлър и т.н. Все дейности, подтикващи към комуникативност, активност, креативност и създаващи много настроение. Пътуване до Ротердам и Амстердам направи възможно участниците в Проекта да се докоснат до уникалната архитектура на „ниската земя“.  Следващата мобилност по проекта ще бъде осъществена през есента на 2019 в Чехия.

c