Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Органов концерт с виолончело - за Великденски дни на класиката в Добрич

Тази вечер в Концертна зала "Добрич", с класически концерт ще гостува камерният ансамбъл - Стефан Далчев - орган и Магдалена Далчева - виолончело. Представянето на двамата музиканти е част от поредицата Великденски цикъл Класика.

Началото е от 18.30 ч., а билети могат да бъдат закупени от касата на Концертна зала "Добрич".

Стефан Далчев: „Прецизно подбрана и подготвена е програмата за концерта ни в Добрич“

В програмата - дуото ще представи:

  • Франсиско Кореа де Араухо  (1583/84-1654) - Тиенто от седмия тон
  • Дитрих Букстехуде (1637-1707) - Праембулум във фа диез минор
  • Две български духовни песни за виолончело и орган -  Господи помилуй и Добри Христов (1875-1941) - Во Царствие Твоем
  • Йозеф Райнбергер (1839-1901) - Елегия оп. 150
  • Камий Сен-Санс  (1835-1921) - Серенада за виолончело и орган
  • Йордан Гошев  (р. 1960) - Прелюд и фуга
  • Йохан Себастиан Бах (1685-1750)   
  • Хорал  „О, Агнец Божи, невинен“  BWV 656       
  • Хорал  „Христос лежеше в оковите на смъртта“ BWV 695
  • Фантазия и фуга в сол минор BWV 542

Стефан Далчев е роден в София. Като студент по пиано в класа на К. Ганев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ спечелва конкурс и получава държавна стипендия за да учи орган в  Академията за музикални изкуства “Леош Яначек” (JAMU), Чехословакия при проф. Алена Весела. Завършва Висшето Училище за Музика “Ференц Лист” в Германия - орган и чембало. Специализира в Международната Академия за органисти в Хаарлем, Холандия. Изнася рецитали и участва в ансамбли като органист, чембалист и пианист  в големите европейски музикални центрове, както и в Южна Африка. Реализира множество записи за български и чужди медии и СD. Преподавал орган и чембало в Университета в Стеленбош, ЮАР и в АМТИИ, Пловдив. Преподава в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, където в края на февруари т.г. защитава дисертационен труд относно интерпретацията на бароковата музика.

Магдалена Далчева завършва с отличие НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виолончело на проф. Здравко Йорданов. Специализира виолончело и камерна музика и има майсторски класове в международни академии за камерна музика. Един от основателите на Българско клавирно трио, с което става лауреат и носител на І награда на VІІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Концертира в Европа, Южна Африка, Китай и Корея. Участва като камерен музикант на редица международни фестивали. Има издадени четири СD с камерна музика, както и записи за наши и международни медии. Била е помощник-концертмайстор в камерния оркестър на БНР. Свирила е в Симфоничния оркестър на Кейптаун, ЮАР. Преподавател по камерна музика в НМУ „Л. Пипков”, София.

Стефан и Магдалена Далчеви концертират заедно като камерен ансамбъл - орган, чембало или пиано и виолончело. Често разширяват формацията си и с други камерни музиканти.

c