Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

60 хиляди лалета цъфнаха в Балчик

Най-голямата атракция в Балчик, Парадът на лалетата, е в разгара си през този месец. Близо 60 хиляди цвята изненадват посетителите на Ботаническата градина с красиви и оригинални форми.

В Университетската ботаническа градина има над 120 сорта лалета. Повечето са холандски, но има и стари български сортове. Тук могат да се видят и четири от 7-те вида диворастящи лалета, които се срещат в природата у нас.

Марияна Димитрова - ландшафтен архитект: Това че нямаше замръзване, нямаше сняг и студ ни развали някой от луковиците, изболедуваха и не можаха да се развият добре.

Тази година колекцията е попълнена с 50 нови сорта лалета. Повечето от тях посетителите могат да видят тук за първи път. Сред тях има видове за истински ценители - като папагаловите и ресничестите божуровидни лалета, които приличат на рози.

Марияна Димитрова - ландшафтен архитект: Клас папагалови лалета са много красиви, защото са с къдрави листа, с видоизменена форма на цветоноса, който докато е на пъпка има формата на клюн, а като цъфне изглежда като перата на папагал.

Заради подранилата пролет обаче тази година лалетата ще прецъфтят рано. В пълния си блясък ще бъдат в края на април. Нарциси, теменужки и метличини допълват цветната феерия на градините в Двореца. После ботаниците ни обещават красиви поляни от летни цветя.

Източник: БНТ

c