Водещи новини - дясно Култура

Историческа възстановка пресъздава в Добрич събития от Априлското въстание

Военноисторическата възстановка “Българският Великден 1876 година” ще пресъздаде в Добрич събития от Априлското въстание, съобщават от местния клуб на националното дружество “Традиция”. Събитието ще събере в етнографския комплекс “Старият Добрич” днес, 21 април, повече от 100 реконструктори от страната, както и от обществената организация “Живата история” от украинския град Виница, посочват организаторите.

В историческия спектакъл ще “оживеят” обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица и други славни страници от Българския Великден. Ще бъдат показани автентични оръжия от епохата, както и облекла, униформи и снаряжение, изработени според оригинали от Възраждането. Местният клуб “46-и пехотен Добрички полк” ще демонстрира в пресъздаването на бойните действия копие на черешовото топче.

От 11 ч. Организаторите канят граждани и гости на Добрич, всички родолюбиви българи да посетят военносторическата възстановка и по този начин да почетем подвига на героите, жертвали живот и имот в името на Свободата. 

Снимки: 46-и Пехотен Добрички Полк,

“Българският Великден 1876 г.” – 19.04.2014 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *