Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Момиче от Добрич мечтае да е следващият български космонавт

В блога Classroomtech.bg, вдъхновен от навлизането на технологиите в класната стая, ученичката от Добрич Татяна Иванова разказа за своята космическа седмица и събитието “Yuri’s Night”.

Татяна е медалист от лагера на NASA в Турция „Space Camp Turkey”, където участва през миналото лято. Освен това, ученичката от Добрич получи покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор. Сега тя се е устремила към лагер в Алабама, САЩ.

“Два дни след годишнината от полета на нашия първи български космонавт Георги Иванов се проведе и събитието на Ratio в City Stage, гр. София. Още от сутринта настроението ми беше космическо, а Гери (д-р Гергана Райжекова) определено знаеше как да направи международния ден на авиацията и космонавтиката подобаващ. Целият ден премина в междугалактически фотосесии и научни лекции", споделя Татяна.

Настроението е космическо, а Гери и Татяна си правят фотосесия пред космическия банер в Център за творческо обучение, очаквайки медийната си изява.

С д-р Гергана Райжекова разговаряли за това защо нямаме трети космонавт, при какви обстоятелства ще имаме и какъв е приносът на България в развиването на световната наука…

"Вечерта беше изключително вдъхновяваща и запомняща се. На събитието присъстваха много хора.

На сцената е медалистът на Space Camp Turkey Татяна Иванова заедно с координатора на програмата д-р Гергана Райжекова. Събитието Yuri’s Night (Нощта на Юрий), организирана от Ratio.

С повечето от тях копнеех да се запозная на живо. Един от които е и астрофизикът Тихомир Димитров! Не е като всеки понеделник да чакаш рубриката на “Преди обед” – “В Космоса”, а сега да имаш шанса да си поговориш с човека, който я води. Той подхвана темата за NASA и SpaceX. Дали е възможна първата мисия до Марс? Кога се очаква да се случи тя? Кой може да стане астронавт? Всякакви любопитни въпроси, които си задаваме ежедневно", разказва девойката от Добрич.

"Радвам се, че имах възможността да разбера какво представляват всъщност университетите, които съм си набелязала. Дали си струват и дали са това, което изглеждат. Запознах се и със Стоил Иванов. Още от началото на запознанството ни, знанията ми по Физика бяха тествани. Споменах му, че правя проект на тема “Радиацията на Марс” и той не пропусна да ме поразпита. Обясни ми толкова много неща и ми отговори на въпросите, на които търсех отговор доста дълго време. Малко преди края на събитието и началото на Quiz-a си поговорихме за това къде е най-благополучната среда за създаване на база на Марс. Отговор: В подземни пещери, където се очаква да има и вода", продължава разказа си тя.

На снимката: Стоил Иванов, ментор на възпитаниците на Space Camp и медалист Татяна Иванова. Събитието Yuri’s Night (Нощта на Юрий), организирана от Ratio.

По време на събитието Татяна е имала възможност да се запознае на живо с Гергана Лекова от фондация "Лекови", направила възможно участието й в лагера в Турция и да й благодари от сърце.

Гери Лекова от фондация “Лекови” се запозна с Татяна Иванова на събитието. От 2015 г. Фондация “Лекови” предоставя средства за между една и три пълни стипендии на участници от цяла България като през 2018 г. избра именно Татяна Иванова в конкурса на Фондацията за мотивационно писмо.

"По време на лекцията на Гери бях извикана и аз на сцената. Разказах какво е да си Space Camp Alumni! Какво е да мечтаеш да станеш астронавт, а в града ти да няма нищо, което да ти помогне да сбъднеш мечтата си… Какво правя аз по пътя до сбъдването й! А най-якото беше, че излязох с астронавтски костюм (Благодаря ти, Гери)!

По време на половинчасовото представяне Татяна Иванова разказа за космическия лагер като медалист и сподели мечтата си да бъде следващия български космонавт. Д-р Гергана Райжекова сподели за непознатата история на космическото ни минало – българските учени променили света, а именно проф. Виден Табаков, работил редом до проф. Вернер фон Браун в създаване ракетите Saturn V и проф. д-р инж. Таня Иванова и първите успешни посеви в Космоса, както и за нашите талантливи възпитаници на Space Camp Turkey.

Дойде и редът на викторината, която по случайност премина по същия начин, както тази на Space Camp Turkey. Десет въпроса и играта е за време. В началото бях първа, след това се бавих и станах втора, но на последните три въпроса грабнах първото място!

Първият български космонавт – Георги Иванов!

Водещият беше доста изненадан, че аз съм AstroChita и че именно аз печеля. А наградата е супер готина – тематична тениска с логото на “Yuri’s night” и термос с вдъхновяващ цитат.

Следващите два дни посветих на Научния фестивал в гр. София, който се проведе в НДК! Там се запознах с едно момиче, с което поддържахме връзка онлайн. Имаше страшно интересни проекти и експерименти и успях да чуя от първо лице какво е образованието в България, как се развиваме в сферата на Астрономията и кои българи имат принос! Цялата седмица беше космическа….

Като започнем с първата снимка на черна дупка,

през годишнината от полета на Георги Иванов, “Yuri’s night” и стигнем до Фестивала на Науката.

Завиждам на себе си!”, споделя още Space Camp медалистът на 2018 г. Татяна Иванова.

Източник: classroomtech.bg

*Център за творческо обучение подкрепя всички свои възпитаници по пътя в кариерното им ориентиране и участва редовно в космически събития и в медийни изяви с нашите възпитаници с цел популяризиране на космическите науки сред младежите в България и конкурса Space Camp Turkey. 

c