Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пчелари от Добрич предлагат интернет платформа за уведомяване преди пръскане

Да се създаде интерактивна карта, на която да се обозначават предстоящите за пръскане полета със земеделски култури, при което информационната система да уведомява автоматично пчеларите. Такова предложение прозвуча на проведената работна среща в Добрич с участието на пчелари, земеделски стопани и представители на общинските администрации.

Срещата бе организирана от Областна дирекция „Земеделие” във връзка със зачестилите сигнали за  отровени пчелни семейства при третиране на посевите с препарати. Предложението за интерактивна карта бе направено от Мартин Петров – пчелар, член на УС на сдружение „Пчела” в Добрич.

Според него, създаването на сайт или интернет платформа, в която да бъдат въведени данните на всички регистрирани пчелари, зърнопроизводители и собственици на овощни градини, ще улесни комуникацията между различните сектори. За части от секундата, чрез имейл или SMS, пчеларите ще бъдат уведомявани кога и къде предстои пръскане на посеви и овошки, за да могат да се предпазят пчелите, поясни Мартин Петров. Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подчерта, че идеята за уведомяване по електронен път е много добра. По тази идея вече са провеждани срещи и  разисквания, тя може да се реализира с европейски средства, но е необходимо производителите на пчелен мед да се обединят в браншова организация с национално представителство, за да могат да участват в подготовката на проекта. За да се преодолеят съществуващите проблеми в комуникацията, обаче, е необходимо всички производители – и пчелари, и собственици на овощни градини, и земеделски стопани, да се регистрират, коментира Костадин Костадинов.

Дискусията бе посветена на необходимостта от подобряване на  взаимоотношенията между всички участващи страни, за да се намери  най-ефективният начин за уведомяване на пчеларите – така, че   пръскането на посевите и овошките да става в определените срокове и в същото време да бъдат опазени пчелните семейства.

c