Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 180 културни прояви подготвят читалищата в община Тервел

Над 180 културни инициативи са включени в Програмата за дейността на читалищата в община Тервел през 2019 г. На територията на общината функционират 13 читалища. Всяко от тези културни центрове предвижда да организира поредица от тържества, концерти, възстановки на старинни обичаи по повод национални и традиционни народни празници. Читалищните самодейни колективи ще участват и в много общински, регионални и национални фестивали на народното творчество, прегледи и конкурси.

През април Детският фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” при читалище „Димитър Дончев-Доктора” в Тервел ще участва в Международен детски фестивал в Кранево. През август танцово-певческата група „Добруджанска огърлица” при същото читалище ще участва във фестивала на народната носия в Жеравна. Великденски изложби на шарени яйца и козунаци организират в навечерието на Възкресение Христово читалищата в селата Безмер и Коларци. През юни читалището в с. Божан ще участва в кулинарния Празник на гърнетата в община Крушари.

През месец април, читалището в с. Зърнево организира срещи с деца, посветени на детската книга. С хоро на мегдана през септември самодейците в Честименско ще отпразнуват събора на селото. В с. Поп Груево през август ще отбележат мюсюлманския празник Курбан байрам с посещения на самотни възрастни хора в селото. С тържества, изложби и концерти в населените места ще бъдат отбелязани Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура – 24 май, Международният ден на детето – 1 юни, Денят на народните будители – 1 ноември. Певческите и танцови групи, съставени от деца и възрастни, ще се включат във всички общински фолклорни празници и фестивали. Програмата за читалищната дейност през годината е включена в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 25 април.

c