Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Съдът потвърди немска санкция от €2500 за дрогиран шофьор от Добричко

Глоба от 1750 евро е бил осъден да заплати български гражданин, шофирал дрогиран в Германия.

На свое заседание, Окръжният съд в Добрич е признал финансова санкция от 1750 евро, наложена в Германия на мъж от село Ловчанци за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата, съобщиха от пресслужбата на седебното ведомство.

Българският гражданин е бил глобен за това, че на 18 март 2017г., е управлявал лек автомобил с добричка регистрация след употреба на наркотични вещества. 23-годишният мъж е пътувал по немска автомагистрала, движейки се в посока град Касел, въпреки че не е бил в състояние да управлява моторно превозно средство, става ясно от документите изпратени до Окръжния съд. При задържането му, цялото тяло на мъжа треперело, зениците му били разширени, не бил в състояние да стои спокойно, да се концентрира и да артикулира добре. Взета му била кръвна проба, която потвърдила употребата на упойващи вещества.

Решението за налагане на финансовата санкция е издадено от съдебен орган на Германия и е влязло в сила на 14 април 2018 година. Със същия съдебен акт била отнета шофьорската книжка на българския гражданин и постановена забрана да му се издава ново свидетелство за управление за срок от 10 месеца. Разпоредено било той да плати и направените по делото разноски в размер на 833.85 евро.

Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Съдебният състав е преценил, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 5053.57 лева, равностойни на 2583.85 евро -  глобата от 1750 евро и съдебните разноски от 833.85 евро.   

В съдебната зала, 23-годишният е заявил, че знае за наложената му в Германия глоба и е изразил съгласие да плати дължимата сума.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.

c