Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проф. Румен Гечев: Европа трябва да стане политически по-независима

Искаме Европа да защитава собствените си политически и икономически интереси – това каза в Добрич народният представител  проф. Румен Гечев. В срещата участваха той  и д-р Десислав Тасков, и двамата кандидати за евродепутати от „БСП за България”, както и депутатите от Добрич Красимир Янков и Даниел Йорданов.

Срещата-разговор на тема „Бъдещето на България в Европа“ бе организирана от БСП в Добрич и открита от областния и общински лидер на партията Мая Димитрова.

„Ние сме дошли, за да искаме Вашето доверие, Вашата подкрепа, Вашите идеи за предстоящите избори – за Европейски парламент на 26 май”, заяви вицепремиерът от правителството на Жан Виденов Румен Гечев.

„Ние сме в навечерието на една голяма промяна – смяна на политическото ръководство на ЕС, което ще има съществени политически и икономически последици, и за Съюза, като цяло, и за отделните страни-членки, включително и България”, подчерта той. И припомни, че България започна процедурата за присъединяване към ЕС с правителството на БСП през 1995 г. Пак при правителство с участие на БСП и премиер Сергей Станишев България бе приета в ЕС. „Затова ние не приемаме никакви странни аргументи на нашите опоненти от ГЕРБ за антиевропейска насоченост на БСП. Ние започнахме процеса, ние завършихме процеса и ние искаме да работим за задълбочаване на европейската интеграция – политическа и икономическа”, посочи проф. Румен Гечев.

Мая Димитрова и д-р Десислав Тасков

Според него, интересите на България в ЕС могат да бъдат защитени като се работи съвместно с експертите от другите страни, особено тези от бившите социалистически страни и някои други от Югоизточна Европа.

„В Брюксел трябва да имаме високообразовани, квалифицирани, мотивирани хора, чиято дума се чува при обсъждането на законите. Листата на БСП е от хора, които покриват изискванията на ЕС и достойно биха представлявали не само делегацията на БСП, но и България”, заяви Румен Гечев.

Красимир Янков и Даниел Йорданов

По думите му, икономиката на Европа през последните години не се развива добре. „Първият проблем на Европа е промяна в икономическата политика на Европа в посока повече регулативни функции на ЕК и европейските държави, засилено партньорство между европейските институции и частния бизнес, увеличение на инвестиционните фондове на Европа, които на конкурентна основа да се разпределят между страните-членки, така че да се реализира ефект т от няколко икономики едновременно.

Къде ще отидат тези пари, кои фирми ще участват, ще зависи от следващото българско правителство, от позициите и политиките на ЕП, където ще участваме, така че да се може да се промени политиката на ЕС и да се динамизира неговата икономика, особено в по-слабо развитите страни.

В момента европейската политика, водена от десните, е външна политика на ЕС, която не е в интерес на нейната икономика и на нейната политика. Чиновниците от Брюксел слушат наставленията на САЩ, провеждат политика на санкции по искане на Америка спрямо Русия, задържат китайските инвестиции в Европа.

Европа трябва да стане политически по-независима. Откъде накъде Европа ще провежда политика в интерес на други региони на света в ущърб на своите граждани, ще ограничава икономическото сътрудничество с Русия и то на отделни страни, най-вече България, при положение, че имаме икономическа изгода.

България е страна-членка на ЕС и на НАТО, но това не означава, че трябва да развиваме вражески отношения с Русия. Ние трябва да развиваме прагматични отношения. И натискът на отделни европейски страни, на членове на ЕП, на европейски правителства в посока на сближаване и отмяна на санкциите срещу Русия, тъй като това е в интерес на ЕС и на България”, заяви още икономистът.

c