Водещи новини - дясно Култура

Празнични събития за Цветница в Добрич

И тази година Община Добрич подготви богата програма от събития, посветени на големите християнски празници Цветница и Великден. На 19 април в Етнографската къща ще има възстановка на лазарски обичаи „Тропай буенчо, Лазаре“ на Клуб „Златна ябълка“ при СУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководител Руска Симеонова. Организатор на събитието е и Регионалният исторически музей. На 20 април от 9.00 до 16.00 часа Народно читалище „Пробуда – 1939 г.“ в ЖК „Рилци“ организира  възстановка на пролетни обичаи „Пъстър Лазар, шарена Цветница“.

В същия ден Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“ и Регионалният исторически музей са подготвили представяне на лазарски обичаи „Пъстър Лазар“. 

Отново на 20 април от 11.00 часа на Площад „Свобода“ ще се насладим на изпълненията на Ансамбъл „Сборенка“ с ръководител Асенка Кулева и Клуб „Златна ябълка“ с ръководител Руска Симеонова при СУ „Св. Климент Охридски“, на Клуб за народни танци „Жътвари“ с ръководител и хореограф Мая Бърдарова и  Гайдарски оркестър с ръководител Велико Великов при Народно читалище  „Дръстър – 2012 г.“ – Силистра.

Народно читалище „Мевляна – 2002 г.“ организира на 20 април конкурси на тема „Цветята в моя дом“ и „Да пазим природата, да съхраним Земята“. В читалището ще бъде експонирана и изложба на стайни цветя и аранжировки.

На Лазаровден от 16.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ ще се състои и кастингът „Добруджа търси таланти“, организиран от Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ 

На 21 април от 12.00 часа на площад “Свобода” е предвиден концерт на Фолклорен танцов ансамбъл “Добротица” при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров, хореограф Юрий Митев, корепетитор Петър Гочев. В концерта ще участват и младите танцьори от хореографските паралелки на СУ “Димитър Талев”, както и Оркестър “Извор” с ръководител Петър Гочев. 

На Цветница от 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ е концертът на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и приятели. Ще участват малък и концертен състав на Детски хор. Диригент е Росица Дурмушлийска, а вокален педагог Мария Славова. Клавирният съпровод е на Радостина Гроздева-Кръстева. В концерта участват и Вокално студио „Море“ – Варна с ръководител Ирена Коларова.

През тази седмица в Художествена галерия – Добрич отваря врати и Великденската работилница за въображение с благотворителна кауза – ще бъдат изработени цветни картички и сувенири и изложени на базар на 26 април в двора на Храм „Свети Георги“. Средствата, събрани по време на благотворителната инициатива ще помогнат лечението на Десислав Димов от Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *