Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ученици съдиха за грабеж литературен герой на Е. Пелин и Община Добрич

20-годишна ефективна присъда беше наложена за литературен герой на Елин Пелин, извършил грабеж и опит за убийство - в симулиран процес, воден от ученици от град Добрич.

Петокласниците от добричкото училище "Димитър Талев" са счели за правилно да постановят 20-годишна ефективна присъда в симулиран наказателен процес - на художествен герой от разказа „Син“ на Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд Добрич.

Делото се е гледало в обявения от Районен съд - Добрич - Ден на отворените врати. Ученическият съдебен състав е признал подсъдимия за виновен в извършване на грабеж, придружен с опит за убийство на собствения му баща. Учениците са мотивирали решението си с „високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, при което е било осъществено тежко посегателство над родител“. „Съдебният състав“ е стигнал до заключението, че подсъдимият е отнел парите на своя баща, използвайки груба сила, за да го приведе в безпомощно състояние. Цялата тежест на съдебния процес е била изнесена от петокласници в СУ“Д.Талев“, напътствани и подготвени от Албена Колева - съдия от Наказателното отделение на съда.

За възпитаници на същото учебно заведение, се е наложило да решават спорен казус и по още едно гражданско дело, образувано по иск срещу община Добрич. Бащата на дете, ухапано от улично куче е предявил съдебен иск за нанесените вреди. Учениците са решили в полза на пострадалото дете, налагайки Общината да плати обезщетение на момичето за причинените му болки и страдания. В последвалия разговор с присъстващите в залата ученици магистратите обясниха, че под отговорност могат да бъдат подведени и стопани, които не са полагали достатъчно грижи за животни, които се намират под техен надзор. Разяснено беше още, че проявите на жестокост към животни, както и организирането или участието в боеве с животни, са престъпления, за които се носи наказателна отговорност. За доброто представяне при втория симулиран процес, учениците са получили съдействие от съдиите Соня Дженкова и Стела Тонева.

В огранизираната съдебна викторина, знания са премерили отбори от Професионалната гимназия по туризъм „П.К. Яворов“ и СУ “Д.Талев“ - партньори на Районния съд в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Представянето на отборите е било оценявано от жури, в чийто състав са били магистратите Любомир Генов, Данчо Димитров, Деница Петкова, Албена Колева и Веселин Монов. По-добри знания са показали възпитаници на гимназия „П.К. Яворов“. Всички участвали в образователната програма младежи получиха удостоверения.

Денят на отворените врати в Районен съд - Добрич се провежда под под мотото „Открито за съдебната власт“ и е посветен на Деня на Българската конституция - 16 април.

Дейностите, насочени към широката общественост, продължават и на 17 април, уточниха от съдебното ведомство. От 10.30 часа в Районния съд отново ще бъде представен симулиран граждански процес. В ролите на съдия, адвокати и вещи лица ще влязат ученици от Професионална гимназия „П.К. Яворов“ в Добрич.

c