Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Превръщат културна ценност в приют за бездомни в Добрич

Приют за бездомни лица и семейства възнамерява да изгради община Добрич в общинска сграда на ул. „Хан Кардам” № 13. Постройката е от 1950 г., тя е с дървена конструкция и, за да стане годна за обитаване, е необходима цялостна реконструкция. За целта общинската управа ще кандидатства за финансиране с проект по Оперативна програма „Региони в растеж”. На предстоящото заседание на Общинския съвет на 23 април предстои градските съветници да дадат своето съгласие за проектното предложение. Ако местният парламент даде карт бланш на предложението, общината ще кандидатства за финансов ресурс от 490 000 лева, необходими за изпълнение на проекта.

Сградата е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност и е необходимо съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Приют за бездомни правят след ремонт за 1 млн. лева на старинна сграда в Добрич

Предвижда се бъдещият приют да е с капацитет 15души. На приютените ще бъдат осигурени подслон, храна, хигиена, здравно и социално консултиране. Общинската администрация поема ангажимент новата социална услуга – приют за бездомни лица и семейства, да бъде с осигурена устойчивост и да не бъде закрита в близките пет години.

В предложението на зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева се посочва още, че по темата е проведено обществено обсъждане през май 2018 г. и е получена подкрепа от Община Добричка, добричкото Бюро по труда, Областния съвет на БЧК.

c