Водещи новини Общество

Представянето на книгата на Ал. Йорданов в Добрич се превърна в люта словесна битка

При висок градус на емоциите и силно противопоставяне в Добрич премина срещата за представяне на книгата „Патриотични уроци” на Александър Йорданов – председател на 36-oто Народно събрание,  посланик на България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония.

В началото директорът на Регионална библиотека „Дора Габе” Невяна Христова припомни, че Александър Йорданов е доцент д-р в Института за литература при БАН, член на УС и директор на Програма „Гражданско общество и демокрация” при Атлантическия съвет на България.

Георги Чунчуков представи накратко книгата, като посочи, че три от 38-те студии за смисъла на родолюбието са провокирани от събития в Добрич, едно от които е изграждането на Паметник на генерал-лейтенант Иван Колев.

„Някои ще възприемат книгата му като антикомунистическа. Други ще бъдат стресирани от сериозната критика, на която се подлага руската и особено съветската политика спрямо България” – каза при представянето капитан І ранг о.з. Васил Данов. Той  прочете откъси от изданието, но публиката не успя да чуе почти нищо заради множеството реплики от залата.

Всъщност, присъстващите така и не успяха да се запознаят с  уроците на Александър Йорданов, тъй като фоайето на библиотеката се превърна в арена на спорове, реплики, апострофи и въпроси. Те бяха отправени от представители и привърженици на Движение „Възраждане” от Добрич, Варна и Бургас.

В продължение на час и половина залата  бе огласявана от политически препирни и подвиквания по горещи политически теми: русофили и русофоби, комунисти и антикомунисти, демократи, избори, българска история, патриотизъм и родолюбие. „Ти предаде идеите на СДС! Защо седна на една маса с Бойко Борисов?”, „Не сме дошли на предизборно събрание”, „За какво родолюбие говорите?” – бяха част от зададените на висок глас въпроси, на които Александър Йорданов се опитваше да отговори, но бе прекъсван многократно.

Той посочи, че 16 април е паметна дата за България и припомни атентата в църквата „Света Неделя” в София през 1925 година. Подчерта, че 16 април е и денят, в който е приета Търновската конституция преди 140 години.

През цялото време към него валяха въпроси, съпроводени от гневни упреци, обвинения и твърдения от рода на  „Това е лъжа!”.  Опонентите на Йорданов останаха удовлетворени единствено, когато той отговори с „Да!” на въпроса „Имало ли е турско робство в България?”.

Срещата премина при засилено полицейско присъствие, но до физически сблъсък между двата противникови лагера не се стигна.

На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговият заместник арх. Боян Коларов, които запазиха мълчание.

„Аз съм много доволен от това сърдечно посрещане” – обобщи накрая Александър Йорданов.


Видеокадри с моменти от представянето на “Патриотични уроци” – в град Добрич ↓

Follow Me:

Related Posts

  1. Алексей Измирлиев says:

    Учудвам се на добричката общественост която Вместо да дойде на концерта на камерния си оркестър по случай великденските празници ходи на представянето на съмнителна книга на Сашо пържолата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *