Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Първото дете, израснало в приемно семейство в Добрич, стана майка

Първо бебе има Националната асоциация за приемна грижа. Щастливата майка е Павлета - отраснала в приемна грижа в Добрич, а таткото Христо е приемен брат от Варна.

Малкото щастие се появи на бял свят във Варна. Таткото е морски капитан, а Павлета е икономист. Двамата се запознали преди няколко години по време на младежките лагери. Сега са щастливи родители на чуден бебок, съобщават от Националната асоциация за приемна грижа. Те пожелават много обич и споделени мигове, честитят и на щастливите баба и дядо, приемни родители.

Единият от тях е Илия Илиев - първия приемен родител в Добрич, който остана единственият доброволен приемен родител в областта.

Павлета израсна в дома на полицая Илия Илиев. Всичко започнало преди 13 години, малко преди Коледа. Съпругата Маргарита била медицинска сестра, дъщеря им Калина тогава била в пети клас, а синът Данаил - първокласник. Родителите решили да вземат дете от дома за сираци "Дъга", за  да отпразнуват заедно Коледа. Написали молба до социалните и били одобрени.

Илия взел за празниците първото дете, което го посрещнало в дома. Тогава Павлета била на 10 години. Биологичната й майка получила тежко заболяване и била принудена да ядаде в дом "Дъга".

Бързо намерила общ език с децата на Илиеви. Семейството помолило социалните работници да я оставят и за ваканцията. "Последната вечер седнах до леглото й и й казах, че трябва да я върнем в дома, защото там са нейните приятели, които я чакат. Обещах й, че всяка събота и неделя ще идваме при нея. Тя ме гледа, гледа и се разплака. Разплакахме се и ние.  Тогава единодушно решихме да станем приемно семейство", разказа в интервю преди време Илиев. Решението било спонтанно. Върнали момичето в дома на следващата сутрин и в продължение на 3 месеца я вземали вкъщи за уикенда. Веднъж Илия бил по служба извън града и закъснял. Павлета знаела, че той ще я вземе в 12 часа. Пристигнал около 16 ч., а тя седяла на стъпалата пред дома и плачела. "Мислех, че никога повече няма да дойдеш", хлипало момичето и се хвърлило на врата на приемния си баща.  Процедурата по узаконяване на приемния родител се оказала и първа за социалните служби. В един ден всичко свършило и Павлета вече била денонощно при новото си семейство.

Дори приятели на семейството, които не знаели, че тя не е тяхно дете, обяснявали колко прилича на жената на Илиев. Родните му деца приели безрезервно новата си сестра. Веднъж момчето отишло до магазина и, вместо ресто, продавачката му върнала два бонбона. "Да, ама ние сме трима", отсякъл малкият и поискал още един бонбон.

И тримата били отличници. Павлета продължила образованието си във Варна, където завършила икономика.

Снимка: Националната асоциация за приемна грижа

c