Водещи новини - дясно Крими

Осъдиха кмета на Карапелит за документно престъпление

Кметът на село Карапелит с осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Добрич за документно престъпление, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Кметът на село Карапелит Иван Ст. получи днес, 16 април 2019 г., осъдителна присъда, след като състав на Добричкия районен съд одобри постигнатото споразумение между подсъдимия и Районната прокуратура в Добрич. Предаденият на съд за документни престъпления, извършени като продължавано деяние, приел да изтърпи наказание от 1 година лишаване от свобода, което съдът е отложил с изпитателен срок от 3 години. Със споразумението кметът е лишен и от право да заема определена държавна или общинска длъжност за срок от 2 години.

В периода от 21 до 30 ноември 2018 г. подсъдимият в качеството на кмет на с. Карапелит, община Добричка, при условията на продължавано престъпление в кръга на службата си съставил четири официални документа – нотариални удостоверявания /заверки/ на верността на подписи, поставени на заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен  фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване „Алианц България“ АД в София, като целта била да бъдат използвани като доказателство за тези обстоятелства. В документите кметът  удостоверил неверни обстоятелства – че подписите са на определени лица и че са положени пред него.

Разследването по досъдебното производство е проведено и приключено в срок от една седмица под ръководството и с участието на прокурор от Районна прокуратура в Добрич.

Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.

Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи, с решение на Общинската избирателна комисия правомощията на Иван Стоянов като кмет на Карапелит са предсрочно прекратени, считано от 1 май.

Решението ОИК взе след като Стоянов подаде оставка на 8 април.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *