Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

И на Камен бряг - апетитни имоти за стотинки

Поредната порция апетитни имоти, владение на обявена в несъстоятелност компания, попаднала в това положение заради    фалита на Корпоративна търговска банка, бяха извадени на търг  тези  дни, съобщава "БАНКЕРЪ". Заради натрупани дългове ще се продават активи  на  "Пирин голф пропъртиз" ООД. Назначеният от съда  синдик на дружеството  Ванко  Митев  предложи за продан  близо четирдесет декара от терен, разположен  в  Камен бряг, до  Каварна. Това е първият  опит да бъде намерен купувач за тях,  но макар  определената цена за тях да е далеч от понятието "стряскаща", мераклия за тях така и не се е появил - това  научи в " БАНКЕРЪ" от самия  синдик. Първоначалната  оценка на тези имоти е  1 376 000 лв., или по 34.4 лв. за кв. метър.  Очевидно дори да бъде проявен интерес  към тях, бъдещият купувач ще изчака цената им  да падне поне с 20 на сто при следващото им обявяване на търг.

Ако съдим по текстовете в първото съдебно решение (№35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017-а, когато "Пирин голф пропъртиз" е обявена за "свръхзадлъжняла", дълговете му към  фалираната финансова институция  са били  в общ размер  от 5 238 096.75 лева. Делото е образувано по настояване на Корпоративна търговска банка  през 2016 година. Любопитна подробност е, че то има три  кредита към банката:  първият е отпуснат през 2007-а,  другите два - през 2011 година. Компанията редовно е изплащала задълженията си до 25 юни 2014-а, пише в документа. Или, казано по-просто, до месеца, в който  

 банката беше превзета на "абордаж"

Както можем да се досетим, дълговете на дружеството са станали незабавно изискуеми и това е довело до неговия фалит. Освен парите, които то дължи на банката по времето, когато синдиците искат  от съда да обяви компанията в несъстоятелност, тя вече има натрупани задължения и към Националната агенция по приходите. Приходната агенция  вече  е наложила възбрана на друга част от имотите му - на земи в софийското село Бусманци. Става въпрос за дългове в размер на още 2 813 850.01 лв, пише в съдебното решение.

Така общите му дългове  надхвърлят 8 млн. лева.

Фирма "Пирин Голф Пропъртиз" е създадена на 30 септември 2005-а  като дружество с ограничена отговорност,  с капитал от 50 хил. лв. (50 дяла по хиляда лева). Дяловете в дружеството са разпределени поравно (по 25 дяла) между неговите учредители Анита Христова и Иван Кадийски. 

Самият Иван Кадийски има участия в няколко други компании, които също са ползвали солидно кредитиране от Корпоративна търговска банка. Най голямото от тях е акционерното дружество "Биокемикъл БГ", в което той е бил член на съвета на директорите. Дружеството е създадено през 2010-а с акционери Пайн кемикълс - 50%, и "Пирин голф пропъртиз" -  с 50 на сто дял. То също е обявено в несъстоятелност  по иск на синдиците на банката от 2016-а  заради дълг от  над 17 млн. евро. При създаването си тази компания е получила кредитиране  за покупка на недвижими имоти и машини за производство на биодизел.  Непогасените  задължения към кредитната институция  (по данни от самата нея към 16 февруари 2017-а)   на тази и свързаните с нея компании ("Кристал Химия Трейдинг - БГ" ЕООД, "Юлита 2002", "Пайн Кемикълс", "Пирин голф пропъртиз") са били на сума  41 559 623.34 лева.

Както можем да се досетим, едва ли банката ще може да си прибере обратно  и една десета от тези кредити, тъй като дори да се реализира продажбата на активите на тези компании, цените им (като имоти)  са пренебрежимо малки в сравнение с това, което е можело да бъде реализирано, ако производството и реализацията на проектите им са били завършени.

Илюстрация за предизвестената безизходица  е фактът, че през миналата година запорираните заради дългове земи на “Пирин голф пропъртиз” в Бусманци са разпродадени на смехотворни цени.  

На 27 септември миналата година  синдикът на дружеството Ванко Митев успява да намери купувач за трите имота на компанията, които са с обща площ от 8909 км. м  за сумата от 430 000 лева. Според нотариалния акт, с който в. "БАНКЕРЪ"  разполага,  цената на спазарените имоти е под 50 лв. за квадратен метър. На този фон не е лошо да споменем, че същите тези земи са били заложени в банката през 2008-о  срещу кредит от 1 200 000 евро...

Купувач е "Дарос енерджи4 ООД, собственост на Росен Тодоров Илиев и Кирил Йорданов Илиев. По данни от Търговския регистър  основната дейност на фирмата е свързана с изготвяне на проекти в областта на енергетиката, вятърни и енергийни паркове,  производство и продажба на електроенергия.

Източник: banker.bg

c