Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

85 чувала с боклуци събраха в "Голямото почистване" на плажа край Дуранкулак

Голямото чистене на плажа и дюните между Дуранкулашкото езеро и морето приключи. Във втората кампания, която се проведе днес, се включиха около 25 доброволци от Шумен, Варна, Добрич, Каварна, Шабла, Крапец.

„Сред шеги и добро настроение, неусетно минаха 2 часа, в които напълнихме 85 чувала с отпадъци от 3,5-километрова  територия - до мястото, където чистихме на 10 март”, споделиха участници.

Кампанията “Голямото почистване” имаше за цел да се почистят дюните и плажа край село Крапец и между Дуранкулашкото езеро и морето.

Организаторите бяха Зеленият образователен център, Сдружението за опазване на дивата природа и агенцията за бавни пътувания “Хиляда пътешествия”.
Дуранкулашкото езеро заедно с прилежащия плаж, дюните, морската акватория и земеделски земи са част от “Натура 2000” и много важен район за опазване на биологичното разнообразие. През зимата морето изхвърля много пластмасови и други отпадъци,замърсяващи брега, посочват организаторите с апела в акцията да се включат хора, които ратуват за чистотата на Черноморското крайбрежие. При първото пролетно почистване в началото на март бяха събрани 53 чувала с отпадъци от над 2.5 километра от плажната ивица в района, припомнят от общината.

Снимки: “Хиляда пътешествия"

c