Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич може да се возим на електрически автобуси от Чехия

Възможността за закупуване на електрически автобуси от Чехия е основната тема, обсъдена на среща между кмета на Добрич Йордан Йорданов и чешкия посланик Н. Пр. Душан Щраух по време на визитата му в града. Това съобщиха на съвместна пресконференция кметът Йорданов и неговият гост. Обсъдихме как нашият град би се справил със задаващите се изисквания на ЕС за чиста околна среда, чист въздух  и екологичен транспорт, поясни Йордан Йорданов. Той добави, че Чешката република има изключително добре развит публичен транспорт и гъвкави предложения за това, как може да се закупят електрически превозни средства.

Вече е доказано и тествано не само в Чехия, но и в много други европейски страни, че използването на електрически автобуси е ефективно и рентабилно, посочи посланикът на Чешката република Душан Щраух. По неговите думи, цената на превозване на пътниците след закупуване на автобусите спада драстично и е наполовина по-ниска в сравнение с цената при използване на дизелови автобуси.

На първо време може да пристъпим към закупуване на два или три средни по големина електроавтобуси, каза кметът Йордан Йорданов. Той ще запознае с възможностите и вариантите Общинския съвет и постоянните комисии. Емил Кимак, представител на чешката фирма „СОР” в България, поясни, че средната цена на едно превозно средство започва от 410 000 евро. Един среден електроавтобус, дълъг 9,5 метра, може да превозва 70-72-ма пътници. С едно зареждане на батерията електробусът изминава  разстояние от 220 км.

За финансиране на новите електрически возила ще се кандидатства с проекти по европрограми.

Посланикът на Чехия Душан Щраух отбеляза, че е за първи път в Добрич и се надява това посещение да постави начало на едно добро сътрудничество. Дипломатът е представил на срещата с кмета и няколко други чешки фирми. Сред тях е фирма, която произвежда малки индивидуални машини, с които могат да се правят локални ремонти на малки пътни участъци, без да е необходимо да се ангажират големи машини и екипи. Представени са още фирма за производство на болнични легла и фирма за събиране и складиране на отпадъци.

c