Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Разтърсваща премиера за мюзикъла "Кастинг" на добричка сцена

Противостоенето между млади и стари, между новите и остарели разбирания ... в "Кастинг", на режисьора Петър Радевски  

Този извечен конфликт лежи в основата на мюзикъла, чиято премиера се състоя на 10 април на сцената на ДТ "Йордан Йовков" в Добрич. Представянето пред добричка публика премина при изключителен успех.

Зрителите в залата станаха свидетели как на сцената всички се раздадоха по един неповторим начин - младите певци Филип Филчев и Елеонора Иванова, възпитаници на Студио "Сарандев" и на Елена Карабельова, актьорите Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова и Красимир Демиров, и специалните гост участници - добре познатите "златни" шампиони, част от танцовата формация на "Алексия".

Трудно може да се опише вълнението на предимно младата публика, която беше изпълнила залата на ДТ "Йордан Йовков". Дълги аплодисменти, цветя, емоции. След финала на "Кастинг" - под светлините на прожекторите, публиката аплодира всички главни виновници за успеха на мюзикъла.

В края на представлението Иван Мандев - директор на ДТ "Йордан Йовков", както и присъстващият на премиерата зам.-министър на културата Румен Димитров, благодариха на всички актьори, както и на добричката публика, за любовта, с която възнаграждават актьорския труд.

Специални благодарности Иван Мандев отправи и към колегите си от варненския театър "Българан" и лично към Владимир Янев, с чието партньорство е реализиран и този спектакъл.

Да изнесат основната тежест на продукцията режисьорът и автор на либретото - композиторът Петър Радевски, е отредил на танцьорите и певците. "Кастинг" е базиран изцяло върху едни от най-големите хитове на Краля на поп музиката Майкъл Джаксън. Специално за мюзикъла песните на Великия Джако са с нова оркестрация и в изцяло нови аранжименти.

За силното сценично въздействие на мюзикъла съществена роля има и Красимир Янев, чието дело е цялостната медийна среда - визуални ефекти, звук и видео.

Както Петър Радевски сподели преди премиерата на "Кастинг" - за създаването на мюзикъла: ”Тръгнах оттам, че в този град има един прекрасен хореограф – Севдалина (Мавродиева - бел. ред.), която работи напълно професионално. Очарован съм, че в театъра има млади актьори. И така, донесох либретото на „Кастинг”... За мен е предизвикателство да работя в този театър, впечатлен съм от стила му. Добрич е провинциален град, но тук театралната култура е жива."

“Винаги го има единоборството – няма да слушам баща ми, а моите приятели. Но дали приятелите са достатъчно позитивни и морални към бъдещето развитие на младия човек ...” - по директен начин отправя питане към публиката режисьорът на продукцията.

Младият човек желае да има свобода и да бъде добре направляван, за да не влезе в ниша на негативи.

Това е една от водещите авторови идеи, вплетена в драматургията на "Кастинг".

Преди 10 години в Добрич е създаден подобен музикално-танцов проект. Тогава, освен балета на „Алексия”, са участвали и настоящите вече музикални звезди Пламен и Иво, наложилата се като певица Вяра Петрова, както и хореографите Камелия Трифонова, Павлета Христова и Биляна Николова.

За "Кастинг" предстоят още няколко представления - в Добрич и във Варна.


c