Водещи новини Общество

В Добрич се появиха първите контейнери за стари дрехи и обувки

Първите контейнери за събиране на стари дрехи са поставени вече в Добрич.

Такъв има поставен пред Стоматологията, видя репортер на Про Нюз Добрич. В централната част на града има още едно такова съоръжение, както и едно в жк “Добротица”.

Както Про Нюз Добрич вече писа, контейнерите се доставят по договор между Общината и българската компания Евротекс ЕООД за събиране на дрехи. Фирмата има разрешително за събиране, сортиране (подготовка за повторна употреба) и ръчно сепариране на дрехите, съобразно качеството и вида им.

Контейнерите са изработени по начин, който не позволява да се отварят от вандали. Те са ясно обозначени с надпис “ДРЕХИ И ОБУВКИ”. В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби.

Негодните за употреба дрехи и др. текстилни материали се балират и предават за последващо оползотворяване на фирми, притежаващи съответните разрешителни или регистрационни документи.

Първият магазин „Мания” е открит в Добрич, 70% от клиентите са жени на 30-50 години

В съоръжението за третиране облеклата и другите текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба.

Част от текстилните материали, събрани в контейнерите,  се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Follow Me:

Related Posts

  1. THOMAS J JOHNSTON says:

    What will the Municipality,recieve from the company who places these machines , This is a multi millon dollar business and has operated for decades in western europe where the clothes were put in containers and sold of to thrid world countries like India Africa and others .Even the Charities were found to doing this collecting unwanted clothes sending them to Africa and selling them not to people but companies ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *