Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Добрич се появиха първите контейнери за стари дрехи и обувки

Първите контейнери за събиране на стари дрехи са поставени вече в Добрич.

Такъв има поставен пред Стоматологията, видя репортер на Про Нюз Добрич. В централната част на града има още едно такова съоръжение, както и едно в жк "Добротица".

Както Про Нюз Добрич вече писа, контейнерите се доставят по договор между Общината и българската компания Евротекс ЕООД за събиране на дрехи. Фирмата има разрешително за събиране, сортиране (подготовка за повторна употреба) и ръчно сепариране на дрехите, съобразно качеството и вида им.

Контейнерите са изработени по начин, който не позволява да се отварят от вандали. Те са ясно обозначени с надпис “ДРЕХИ И ОБУВКИ”. В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби.

Негодните за употреба дрехи и др. текстилни материали се балират и предават за последващо оползотворяване на фирми, притежаващи съответните разрешителни или регистрационни документи.

Първият магазин „Мания” е открит в Добрич, 70% от клиентите са жени на 30-50 години

В съоръжението за третиране облеклата и другите текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба.

Част от текстилните материали, събрани в контейнерите,  се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

c