Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С хеликоптери и водолази търсят още от рекордната пратка с кокаин, открита край Шабла

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската ни граница, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Той припомни, че в края на миналия месец, в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин. В резултат на създадената организация, вчера вечерта, при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязва близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки.

В рамките на предприетите действия граничните полицаи установяват, че жилетките са обвити около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг.

170 кг кокаин изплуваха и край Дуранкулак

Действията са осъществени под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич, уточни главен комисар Иванов и даде висока оценка за тясното сътрудничество, благодарение на което е разкрито огромното количество кокаин. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 242, ал. 4, във вр. с ал. 2 от НК за контрабанда на кокаин в особено големи размери. По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънски полицейски власти.

Пакетите с кокаин са били с увити с въжета, със спасителни жилетки на тях

Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90 % и в този си вид има опасност от предозиране. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и само благодарение на проведените професионални действия е предотвратено разпространението  му. Главен комисар Спиридонов посочи, че на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лв, а цялото количество  - за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лв.

Контрабанда на кокаин за над 70 млн. лева разследва прокуратурата в Добрич

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП - Балчик и Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега. Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията.

Кокаинът е открит между Шабла и Тюленово, вчера около 16 часа

Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112.

c