Балчик Култура

Пленерът “Художници, Балчик, Любов” идва за срещи с морето – в КЦ “Двореца”

Предстои XVIII-ото издание на пленера по живопис “Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета”

“Трансформации в пейзажа” е заглавието на тазгодишното издание, което авторите на проекта са избрали и като тема за своите работи.

Изложбата ще бъде открита на 15 април от 18 ч в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” и ще остане там до 23 април, съобщиха от Държавният културен институт.

Всяка година, художници – любители на красотите на Белия град, Двореца и северното Черноморие, се събират, за да почерпят вдъхновение от магията на тези красиви места и да я претворят в картини.

Тазгодишното издание носи името „Трансформации в пейзажа“. Както подсказва заглавието – в центъра на вниманието е докосването на художника от 21-ви век до вечните теми в изкуството като пейзажа, морето, автентичната архитектура и начина на предаване на  трансформиралия се през неговото съзнание образ.

През 2019 г участници в пленера ще бъдат – Георги Миленов, Николай Няголов, Аглика Гайтаникова, Петя Денева, Стефан Чурчулиев, Бойка Доневска, Кирил Навущанов, Теодора Дончева.

Пленерът ще бъде открит на 15-ти април в ДКИ КЦ „Двореца“, с изложба  пейзажи от Балчик и Двореца, създадени от основателите на пленера – художниците Дарина Янева, Силви Басева, Петър Савов и Андрей Янев и доклад от Силви Басева, на тема „Художници рисуващи Балчик“ (посветен на ролята на темата „Балчик“ в българската живопис през XX-ти век).

“Художници, Баличк, Любов” – пленерът, се организира с подкрепата на община Балчик, ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик и екипа на „Художници, Балчик, Любов“.

Тазгодишното издание ще се проведе от 14-ти до 23-ти април, на територията на „Двореца“ – Балчик. Картините, създадени от  участниците  през десетте пленерни дни, предстои през месец август т.г., да бъдат изложени в градската Художествена галерия на Балчик.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *