Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Гореща дискусия за раздадени зайчета като награда на деца в зоопарка в Добрич

Радка Пенева публикува снимка на подареното им зайче и написа, че животното се чувства добре

Гореща дискусия се завихри в социалните мрежи по повод раздадените  в неделя декоративни зайчета като награда на деца от  томбола  в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Възмутени граждани твърдят, че раздадените животинки, поставени в кашони,  били в лошо здравословно състояние. Хората питат  има ли право зоопаркът да подарява животни на деца и доколко отговорно е подобно раздаване на награди. Недоволните смятат, че това е повод зоопаркът да се „отърве” от малките зайчета,  и са на мнение, че това не е начинът  за справяне с проблема.

Снимка на едно от подарените зайчета, разпространена във Фейсбук

За събитието, проведено в неделя, сигнализира в ПроНюз Добрич, и Любомира Янакиева, според която зайчета били дадени и на две  12-годишни деца, които били без родители. В социалните мрежи бяха споделени много мнения „за” и „против”  „живите” награди от томболата. „Като не могат да се грижат за тях или да ги кастрират, за да спрат създаването на поколения, или да се поемат от организация, която да се погрижи за животните” – смятат възмутените, според които зайчетата били раздадени като примамка на децата, за да се повиши интересът към Центъра за защита на природата и животните.

     „Да, това се случи в неделя, раздадохме награди  на децата – шест зайчета. Събитието беше голямо, с над 2000-2300 посетители. С безплатен вход. Всички деца бяха с родители и възрастни придружители. Много жалко, че нашият жест се възприе по този начин” – заяви за ПроНюз Добрич Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните. Той уточни, че шестте декоративни зайчета били обслужени - чипирани, обезпаразитени и регистрирани. Поставени са в кашони, за да не се стресират при пренасянето им. „При подаряването всички получиха от мен и от гледача указания как да се отглеждат зайчетата” – поясни Християн Христов. Направена била и уговорка, че който не е в състояние да се грижи за тях, може да ги върне. „Не е вярно, че сме искали да се отървем, напротив. Ние продължаваме да приемаме зайчета, както от други зоопаркове, така и от граждани. Насила на никого не сме предоставили животни” – подчерта директорът на зоопарка. С този жест на неделното събитие, по думите му, организаторите искали да изградят чувство на отговорност у децата. „Не смятам, че е нередно и е много жалко, че една хубава инициатива се изопачава по такъв начин” – коментира Християн Христов.

Снимки: Фейсбук

c