Култура

Героичните моменти от Априлското въстание ще „оживеят“ в „Старият Добрич“

Военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876” ще върне жители и гости на Добрич към героични моменти от Априлското въстание. Навръх християнския празник Цветница над 100 участници от клубове на Национално дружество Традиция в цялата страна и реконструктори от чужбина ще ни върнат към величавите и драматични дни на Априлската епопея, чиито герои с кръвта си очертаха пътя към Свободата.  Автентични оръжия от епохата, облекла, униформи и снаряжение изработени в пълно съответствие с  оригиналите ще ни пренесат почти век и половина назад във времето, към дните на всеобщ народен подем, ще ни помогнат да почувстваме героизма и трагизма на дръзналите да потърсят свободата с оръжие в ръка.

Провеждането на военноисторическата възстановка стана възможно, благодарение на  подкрепата, оказана от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун. Община Добрич също подпомогна провеждането на възстановката със средства от Програмата за развитие на туризма. Организатор на възстановката е РК „46-ти хехотен Добрички полк”.  В пресъздаването на драматичните събития от Априлската епопея ще се включат възстановчици от клубовете на Национално дружество „Традиция” във Велики Преслав, Добрич, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян-Априлци-Севлиево, Шумен, Ямбол, военноисторическите клубове „Възраждане” – Търговище, „Жива история” – Шумен, Миноносец  Дръзки – Варна. За пръв път в България възстановка на Априлското въстание ще е с международно участие. Потвърдено е присъствието на реконструктори от Обществената организация „Живая история” от украинския град Виница. Във възстановката ще се включат германка и танзаниец.

Ще бъдат представени ключови епизоди от Априлската епопея – обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица, клането в Батак и защитата на Перущица.

Домакините от РК „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят за пръв път на възстановката в Добрич изработеното от тях пълно копие на черешовия топ, което ще бъде използвано при пресъздаването на бойните действия.

Машината на времето ще се задвижи в АЕМО „Старият Добрич”, на 21 април, Цветница от 11 ч. Организаторите канят граждани и гости на Добрич, всички родолюбиви българи да посетят военносторическата възстановка и по този начин да почетем подвига на героите, жертвали живот и имот в името на Свободата. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *