Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Есето на Светлозара Чекелова спечели първа награда в "Малкият принц" 2019

„Ако искате да се срещнете с Малкия принц, можете да го откриете и в България, в село Селановци. Но не става дума само за фонтана със статуята на Малкия принц от едноименната книга на Екзюпери, а за едно вълшебно духовно преживяване за малки и големи“. С тези думи, с чаровната си и закачлива усмивка е започнала разказа си Светозара Чекелова от III "б" клас в добричкото Училище по изкуствата.

С есето си „Погледни през очите на дете“ Светозара Чекелова е спечелила първо място в Шестото национално състезание за млади философи „Малкият принц“ 2019 в Селановци, споделиха от ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич.

Седемчленно жури, с председател професор Мария Баева от Софийски университет "Св. Кл. Охридски", е останало очаровано от написаното от младото добричко дарование. "Церемонията по връчване на наградите беше открита точно с цитат от есето на победителката – нашата Зари", споделиха от учебното заведение.

„Но, мили възрастни! Не е трудно да бъдете добри, просто погледнете себе си през очите на дете и не забравяйте! И Вие сте били деца и… сте рисували велики неща!“

... цитат от есето на Зари, прочетен по време на церемонията за награждаване на победителите в Националното състезание за млади таланти "Малкият принц" 2019

Конкурсът се провежда в два етапа. 137 ученици - от II до VII клас, се състезават, изпращайки свои есета по цитат от книгата на Антоан Дьо Сент Екзюпери: „Възрастните са наистина странни“. В своята възрастова група, Светозара Чекелова е имала конкуренция от 85 свои връстници (II - IV клас).

Организатор на уникалното състезание за даровити деца е основното училище "Никола Вапцаров" в оряховското село Селановци. Конкурсът се реализира със съдействието на местното читалище "Самообразование 1894", кметството в селото, общинската управа в крайдунавския град и регионалното управление по образование във Враца.

Целта на конкурса е да се даде възможност за творческа изява на детска философска мисъл провокирана от "Малкият принц" на Антоан Дьо Сент Екзюпери.

c