Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дарение от детски дрешки от 40-те години на ХХ век получи Етнографската къща в Добрич

Поредно дарение попълни колекцията от облекла и тъкани в Етнографската къща в Добрич. Дарението включва детска копринена рокличка, две детски блузки с много красива бродерия, много добре запазена бебешка шапчица, мильота и тишлайфери, свързани с градския бит през 40-те и 50-те години на миналия век, както и бяла женска риза, домашно тъкана, от бяло платно, която е част от традиционна женска носия. „Изключително сме благодарни на хората, които продължават да даряват експонати и предмети от градския бит. Тази колекция има нужда от обогатяване” – коментира Лена Кирилова, главен уредник в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Добрич.

      В Етнографската къща може да се види пъстро разнообразие от облекла и тъкани, свързани с градския и със селския бит. Представени са предмети от домашния интериор, оръдия на труда, украса, накити и аксесоари, които разкриват живота на добруджанци от края на ХІХ и началото на ХХ век. Особено колоритна е колекцията от тъкани, в която са показани черги, покривки за легла и  за сандъци. Облеклата са представени и като комплекти от традиционни носии, и като отделни елементи – ризи, елеци, престилки, връхни дрехи.

„Хубавото е, че разполагаме с представители на почти всички етнографски групи, които са тук, в Добруджа. Имаме тракийски носии, носии на изселници от Северна Добруджа, от Одринско, Лозенградско и други” – поясни Лена Кирилова. Градският бит е представен от различни експонати, подредени в обзаведена стая – с мебели, тишлайфери, свещници, чайници, сервизи. А колекцията на градските облекла и аксесоари включва рокли, шапки, шалове, обувки, чадърчета и накити.

c