Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ромите в Каварна връчиха престижното звание - „Почетна ромка“

На 8-и април, за ромската общност по цял свят е празник - Международният ден на ромите. Датата е обявена през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепена от Международната организация „Обединени Роми".

В Каварна, ромският празник се провежда в квартал „Хаджи Димитър“. По традиция, навръх празника, ромите връчват почетно звание на личностите допринесли най-много за мира и етническата толерантност през годината. Тазгодишен притежател на престижното признание „Почетна ромка“ е станала Нина Ставрева - кмет на Община Каварна, съобщиха от местния пресцентър. Още една "Почетна ромка" са си избрали в Каварна - Ани Русчева, представител на голф игрище „Тракийски скали“.

Събитието е било уважено и от Дарина Колишева - секретар на Община Каварна, както и от Мартин Башев - областен председател на „Евро Рома“ - специални гости на ромския празник.

„Днес на 8 април цялата ромска общност по целия свят празнува своя празник. В Каварна са най-работливите и интелигентни роми в цялата държава.В Община Каварна българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство. Пожелавам на всички вас да бъдете здрави, все така работливи! Да са спорни делата ви! Прекрасен празник, братя роми!“, с тези думи кметът на Община Каварна се е обърнала към празнуващите роми.

Със свои изпълнения, в празничната програма са взели участие децата от Детска градина „Детелина“, ученици от Начално училище“Братя Миладинови“, както и колоритният оркестър „Росен Асенов“.

c