Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Национален шампион на 20 км спортно ходене е Николай Минков от СКЛА "Добруджа"

Николай Минков от СКЛА "Добруджа" стана републикански шампион по спортно ходене в 20-киилометровата дистанция при мъжете, по време на тазгодишния Национален шампионат в град Добрич. След двегодишно прекъсване, националният първенец се завърна на трасето, мотивиран за победи - повече от всякога. На 6 април, по трасето в Добрич, Николай Минков показа изключителна борбеност и желязна дисциплина и след шампионско ходене, напълно заслужено се окичи със златото. Времето за което взе 20-те километра е 1ч54м24с, е малко под най-добрия личен резултат на добричкия състезател.

Минути преди старта на Националния шампионат по спортно ходене, попитахме треньорите на СКЛА "Добруджа", дали имат участник-шампион. Макар и с умерен умерен оптимизъм - имаше пълно единодушие, че днес е денят на Николай Минков.

Веднага след финала на надпреварата, се срещнахме с Милен Петров - треньор в СКЛА "Добруджа", в разговор за това какви са впечатленията му от проведеното ходене.

"Единствено времето днес не беше особено благоприятно за спортното ходене - най-вече за жените и мъжете в 20-километровата дистанция.

Вятъра беше постоянен и е много трудно да се ходи в такова време. Но пък условията бяха еднакви за всички. Николай неведнъж е бил национален шампион. Днес също успя да се пребори за победата. С днешния си резултат от 1ч54м24с, той е малко под най-доброто си лично постижение, но на това трасе той не е ходил досега. Като се има предвид и факта, че за две години той беше прекъснал състезателна дейност - резултатите му са напълно удовлетворяващи. Важното е, че успя да възвърне форма, а това е окуражаващо. Преди две седмици за пръв път участва на турнира в Поморие и стана втори. Още там загатна, че формата му е добра."

"Като тактика в днешното ходене, решихме да навлезем малко по-умерено от самото начало, за да може да сработи добре." До десетия километър, Николай Минков се движеше втори - на около половин минута зад водача във временното класиране, който от самото начало ходеше в пакет с Радосвета Симеонова.

Милен Петров: Николай показа, че е класен състезател и всичко онова, което бяхме говорили преди състезанието - той успя да изпълни, побеждавайки.

"Доволен съм от дисциплината на целия отбор. Три медала успяхме да спечелим и това само по себе си е достатъчно добър атестат за подготовката ни."

  • Мира Николова - при девойките старша възраст, води битка до последните сантиметри на 10-километровата дистанция и се окичи със сребърното отличие.
  • Иван Димов завърши с второ най-добро време, в 10-те километра - при юношите под 18 години.

Три медала спечелиха бегачите на СКЛА "Добруджа" за отборното представяне на добричката лекоатлетическа школа, в общото представяне на Националния шампионат по спортно ходене.

Следващото предизвикателство за републиканския първенец Николай Минков е Балканската надпревара по спортно ходене в Гърция - на 20 април 2019 година.

c