Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

7 април - Международен ден на здравето и празник на здравния работник

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година този ден, отбелязващ годишнината от създаването на организацията, е с различно мото, акцентиращо върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.

Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините”, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Световният ден на здравето се чества у нас от 6 февруари 1964 година и като Ден на здравния работник.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората от всички страни да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Във връзка с отбелязването на 7 април - Световния ден на здравето, РЗИ Добрич подкрепя Общинската кампания “Бъди здрав”, провеждана в периода 7-12 април, като се включва с лекция на тема „Здравословно хранене” за потребителите на социални услуги (ДСП и клубове за пенсионери) в Регионална библиотека “Дора Габе”, град Добрич. Ще се предоставят разнообразни здравно-образователни материали (ЗОМ): препоръки за здравословно хранене на различни възрастови групи от населението; информационни материали за рискови за здравето фактори, както и за ползите от физическата активност.

Предвидено е още провеждане на интерактивни обучения с дегустация на различни видове храни с деца от предучилищни групи в учебни и детски заведения - гр. Добрич, с предоставяне на ЗОМ, предназначени за педагози и родителите на децата.

c