Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Тервел са част от голямото семейство на „Българска памет”

Група ученици от Тервел участват в XXIV издание на семинара на Фондация „Българска памет“ на тема „Иновации, прогрес и дигитален свят“. То се провежда в комплекс „Терма Еко“ в Кранево.

„Силна национална идентичност - силна Европейска идентичност” - това е мотото на фондация „Българска памет”, обясни ръководителят на групата младежи от добруджанския град Румяна Стратиева.

Мотото на семинара тази година е „Иновации, прогрес и дигитален свят”.

След селекция са избрани шестима младежи от Тервел, които са част от групата от одобрените 35 младежи от България. Такова присъствие имат Македония, Украйна, Молдова, Албания и Сърбия.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, форумът бе открит от кмета на Варна Иван Портних, ръководителя на ЕК в България  Огнян Златев и д-р Милен Врабевски – председател на Фондацията.

Лекциите са свързани с ролята на роботите в съвременния свят и в бъдеще. Ролята на технологиите и бъдещите професии. Вчера младежите участваха в референдум с водещ Добрина Чешмеджиева, а темата бе свързана с технологиите и въпроса „Променят ли те живота ни?”

Форумът има дванадесетгодишна история на устойчиво развитие, като програмата му ще потопи близо 200-те участници от българската диаспора в света на виртуалната реалност, дигиталното предприемачество, 3D програмирането, наносателитите и много други. Лекторите, с които ще се срещнат младите хора от Македония, Албания, Молдова, Украйна, България и Сърбия в рамките на 5 дни, са водещи предприемачи, новатори, дигитални специалисти, творци и лидери в сферата на науките и роботиката.

c