Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Слана попари прасковите и сливовите дръвчета в област Добрич

Слана попари надеждите на собственици на овощни градини за добра реколта. Най-засегнати от ниските нощни  температури през последните дни  са прасковите, сливите и кайсиите, поразени в разгара на цъфтенето, твърдят опитни производители. Сред потърпевшите е Цонко Петров, собственик на овощна градина от 40 декара с праскови в кв. „Рилци” край Добрич. Сланата, по думите му,  е поразила около 90 % от овошките. „Щетите са големи. В сряда температурите през нощта бяха минус 7 градуса, в четвъртък – минус 6. Всичко загина…”  - сподели за ПроНюз производителят. Сланата е унищожила цвета на около 10 % от прасковената градина на Георги Георгиев край добричкото с. Златия. Той смята, че това не е голяма щета и се надява студът да пощади останалите дръвчета.

Картината в областта е пъстра, тъй като дръвчетата реагират различно на сланата в зависимост от няколко фактора, коментират специалистите. По-податливи на явлението са насажденията в ниски райони, както и дръвчетата, които цъфтят в момента. Според Атанас Атанасов, кмет на с. Одринци, Община Добричка, хората в селото са притеснени за своите овошки в градините. Много от жителите на населеното място имат по 20-30 плодни дръвчета в дворовете  и се тревожат, че сланата ги  е попарила и  това лято няма да берат сливи и кайсии, поясни кметът.

По данни на ОД „Земеделие” в  област Добрич ябълковите овощни градини са върху площ от 2037 дка, прасковите – 600 дка. Насажденията със сливи са 2453 дка, черешовите градини заемат общо 1768 дка. Най-малко са насажденията с круши – близо 172 дка. До момента в институцията не са постъпили заявления с искане на обезщетения. Такива се предвиждат в случай на неблагоприятни климатични явления, при 100 % пропаднали насаждения, твърдят специалистите.

Снимка: agronovinite.com

c