Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Късно поникналата пшеница в област Добрич прегаря, алармират експерти

Пшениците, които са поникнали по-късно – през януари, февруари и март, са братили, но са на три-четири листа и започват да прегарят. Върху изоставането на растенията влияят няколко фактора, коментира за Про Нюз Добрич проф. д-р Иван Киряков – зав. секция „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт. С всеки изминал ден картината непрекъснато се променя, е констатацията на специалисти, извършили оглед на есенниците в областта по разпореждане на ръководството на института. В 10-километровата зона от бреговата ивица навътре към сушата състоянието на пшениците е добро, поясни проф. Киряков. Но в останалите райони се наблюдава изоставане и пожълтяване на растенията.  Това  се  дължи както на екстремното засушаване, така и на ниските нощни температури и силния вятър. В Добричка област от януари до сега валежите са от 30 до 50 л на кв. метър. В района на община Тервел дъждовните количества са по-малки.

    Освен това, земеделските производители наториха с азот посевите, а при суша те също влияят не дотам благоприятно върху растенията, посочи експертът. По думите му, понякога в едно и също поле растенията се развиват различно. Тези, които са поникнали през октомври, ноември и декември, се държат по-добре. Другите, които са поникнали през първите месеци на годината, имат слаба коренова система и корените не могат да стигнат до почвената влага на дълбочина 20-30 см.

    Препоръката на специалистите към зърнопроизводителите е, ако не са пръскали с хербициди, да не пръскат сега, за да не се стресират допълнително растенията.

    Ако до седмица – седмица и половина падне дъжд, все още има шанс пшениците да се възстановят, но добивите няма да са това, което хората очакват, прогнозира проф. Иван Киряков.

c