Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ерик Рубин: В Добрич има успешни бизнес партньорства между България и САЩ

За да се присъедини България към програмата за отпадане на визите има две възможности – да се намали процентът на откази за виза, като максималният процент е 3%. В момента България е на 13% откази. Това съобщи пред журналисти в Добрич посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, който бе на посещение в града.

По думите му, за някои визи има 100% одобряване за българи, като студентските или тези, свързани с програми за обмен, както и работни визи.

„Другата възможност е нашият Конгрес да промени закона, но, честно казано, не виждам това да се случи в скоро време. Така или иначе ние продължаваме да работим по този въпрос, защото разбираме, че това е един от основните приоритети за България. Разбираме, че визите са скъпи и не е лесно да се пътува до София от страната, за да кандидатстваш за виза. Така че, това е също наша цел“, каза дипломатът.

Обясни, че американската страна се опитва да олекоти визовия режим, като издава 10-годишни визи. „Освен това, се стремим хората, които вече имат издадени визи, тяхното подновяване да се случва автоматично, без да изисква повторно явяване на интервю“, добави още той. Така или иначе, ние продължаваме да работим по въпроса с визите, защото разбираме, че това е един от основните приоритети за България, каза Ерик Рубин.

„Няма студена война. Студената война приключи. Ако има някакви държави и хора, които искат да има студена война, ние всички трябва да се обединим, за да се противопоставим на това желание. Наистина времената са трудни, що се отнася до взаимоотношенията ни с Русия. Трудни са за НАТО, трудни са за ЕС, нашите съюзници. Но, ние сме готови да работим с Русия, да подобрим нашите взаимоотношения и връзки в момента, в който и те са готови за това. Също така , искам да припомня, че нито САЩ, нито НАТО са тези, които са излезли и са нарушили договора за ядрените оръжия, нито са навлезли в суверенни територии и са окупирали територии на държави, които са членки на Обединените нации. Така че,  този проблем не е в нашето поле“, заяви още дипломатът по време на брифинга.

Запитан дали е запознат с намеренията на американската компания „Парк плейс Енерджи“ за проучване и добив на газ в района на село Вранино, Каварненско, посланик Рубин обясни, че не е много добре запознат точно с този проект. „Зная, че в тази сфера има голяма активност и работягт много американски компании тук, тъй като е много важно да се намерят алтернативни източници на енергия, тъй като те биха могли да донесат до по-ниски цени. Смятам, че е много важно да спомена, че това допринася и до енергийна независимост, тъй като, когато консуматорите имат алтернативи, това повишава нивото на сигурност“, добави още той.

Дипломатът обясни, че днес е имал възможност да посети фабриката на Есетере, която е американска инвестиция. „Тя е една от най-впечатляващите такива, които някога съм посещавал. Най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места и добър доход за семействата от региона“, посочи Ерик Рубин.

Той подчерта, че има и други успешни партньорства между България и САЩ, които се реализират в Добрич. Сред инвестициите има такива за развитие на електронна търговия, на център за здравни услуги. Успешно се развиват „Мегатрон“ и други дистрибутори на земеделска техника.

„Имаме силно партньорство. Има бъдещи възможности, които можем да усвоим между България и САЩ, изпълнен съм с оптимизъм. Всичко, което зависи от американското посолство, ще го направим“, увери посланикът.

Стана ясно, че с кмета Йордан Йорданов са дискутирали намирането на сфери, в които да поставят приоритети в партньорството. „Имаме солидна основа, но искаме да потърсим нови варианти за развитие и разширяване на това сътрудничество.  Някои от нещата са съвместни проекти за подобряване на инфраструктурата, да се борим съвместно за преодоляване на замърсяването на атмосферния въздух, проекти, свързани с чиста енергия, както и програми за обмен“, посочи още посланик Рубин.

c