Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Семинар за дигиталния свят събра в "Терма Еко" в Кранево 200 българчета от 6 държави

В комплекс „Терма Еко“ в Кранево бе официално открито XXIV издание на семинара на Фондация „Българска памет“ на тема „Иновации, прогрес и дигитален свят“. Присъстваха кметът на Варна Иван Портних, ръководителят на ЕК в България  Огнян Златев и д-р Милен Врабевски – председател на Фондацията. Специален гост на откриването бе и Моника Панайотова, член на консултативния съвет на Фондация „Българска памет“ и бивш зам.-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Всичко, което ЕС ни носи като позитив, успяваме заедно с нашите партньори да транслираме към младежите. Това става само когато сме съидейници и когато имаме искрена воля и желание, независимо от проблемите, да работим за тях. Защо го правим? Защото са наши братя и сестри. Защото всички сме хора, които заслужават достойно европейско бъдеще, а то се гради днес. Активността ни е свързана с това те да станат достойни членове на общество, което мисли за хората си“, сподели д-р Врабевски по време на откриването на семинара.

Форумът има дванадесетгодишна история на устойчиво развитие, като програмата му ще потопи близо 200-те участници от българската диаспора в света на виртуалната реалност, дигиталното предприемачество, 3D програмирането, наносателитите и много други. Лекторите, с които ще се срещнат младите хора от Македония, Албания, Молдова, Украйна, България и Сърбия в рамките на 5 дни, са водещи предприемачи, новатори, дигитални специалисти, творци и лидери в сферата на науките и роботиката.

„Винаги с огромно нетърпение очакваме семинара, защото той наистина зарежда града ни с огромна младежка енергия. Искрено се надявам и вярвам, че голяма част от Вас ще предпочетат Варна като място, където да получат своето образование и професионална реализация“, обърна се към младежите г-н Портних.

Ръководителят на ЕК в България изтъкна, че през всичките тези години семинарите на ФБП са правени с цел на младите хора да се предложи нещо ново, нещо интересно, нещо, което ще им послужи в бъдеще, за да станат едни добри и разумни европейски граждани.

XXIV Пролетен семинар на Фондация Българска Памет се осъществява в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

c