Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С 40 на сто по-малко възрастни хора в област Добрич чакат настаняване в домове

С 40 на сто е намалял броят на възрастни хора и лица с увреждания, които чакат да бъдат настанени в специализирани институции. Това съобщи ръководителят на местния клон на фондацията "Лумос" Снежана Ванкова при представяне в областната управа на междинна оценка на областната стратегия за развитие на социалните услуги до 2020 година. Намалението и промяната в тенденцията е спрямо предходния стратегически период.

Капацитетът на домовете за стари хора в Добрич и в селата Полковник Савово и Добрин, както и в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Опанец и Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево, е запълнен. От фондацията посочват, че кандидатите за настаняване и техните близки все още смятат институционалната грижа като най-подходящата социална услуга.

По отношение на услугите за деца се отчита, че расте делът на децата, отглеждани в семейна и алтернативна грижа. Налице е съществена положителна промяна по отношение ползването на подкрепящи услуги от изведените от институции деца и младежи с увреждания и настанени в ЦНСТ.
Междинната оценка посочва още, че на територията на област Добрич все още резидентните услуги за възрастни с увреждания остават слабо развити.

c