Балчик Общество

Обучение за местната власт в Балчик, как се връчват съдебни призовки

Обучение за връчване на съдебни книжа – с кметове и кметски наместници от община Балчик, е било проведено в Районен съд Балчик, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд-Добрич.

По време на лекционния курс, присъстващите са били запознати с последните изменения в Гражданския процесуален кодекс, свързани с особеностите при връчване чрез залепване на уведомление, което се прилага, когато ответникът в продължение на един месец не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението.

Пред участниците, председателят на Районен съд-Балчик – съдия Ивелина Велчева, е обяснила как трябва да бъдат оформени документите по призоваване и разписките за връщане, къде е най-удачно да се залепи уведомлението и как се изчисляват сроковете, в които преди това трябва да бъдат направени три посещения на адреса.

В срещата, участие са взели 20 кметове и кметски наместници. В отговор на споделените от тях, затруднения, Добринка Жекова – призовкар при Районния съд в Балчик, е споделила ценни знания от своята дългогодишна практика.

От Районен съд Балчик изразяват надежда, за подобрен диалог в взаимоотношенията с представителите на местната власт в малките населени места, имащи законовото задължение за връчване на съдебни съобщения и призовки. Съдия Велчева е акцентирала върху факта, че своевременното връчване на съдебни книжа е гаранция за защита на правата и интересите на гражданите, участници в съдебния процес, както и предпоставка за разглеждане на делата в разумни срокове.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *