Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Учебник държи рекорда за най-дълго невърната книга в библиотека „Дора Габе”

Учебник, взет от  заемната на  Регионална библиотека „Дора Габе”  в Добрич  през 1990 г., държи рекорда за най-дълго задържаната от читател книга. Нейното заглавие е „Трансформатори”,  тя е в категорията „Отраслова литература” и все още не е върната, съобщиха от библиотеката. От културната институция припомнят, че срокът за задържане на избраните  от заемната книги е 20 дни. Често, обаче,  читателите пропускат  този срок и  бавят връщането на заетите четива. Библиотекарите   прилагат няколко начина, за да напомнят на абонатите, че е време да върнат книгите  – изпращат писма с обратна разписка, пишат есемеси или прозвъняват по телефона. Телефонният разговор   се оказва най-ефективният  и резултатен способ, признават от културната институция.

     Много и различни са случаите на забавяне на взетите книги. Понякога се случва деца да се объркат и да върнат  определена  книга не в регионалната, а в училищната библиотека. Има и обратни примери и обикновено библиотеките си разменят погрешно върнатите заглавия. Често и студенти закъсняват със сроковете за връщане. Не са редки случаите, в които  в кашона за анонимни дарения до входа на библиотеката  се намират книги, взети доста отдавна от лавиците в заемната. Вероятно на абонатите им е неудобно, че са се забавили и са ги пуснали в този кашон, коментират библиотекарите.

      Вече са създадени по-добри възможности за читателите, които не са успели да прочетат и да върнат книгите в определения 20-дневен срок, поясни Албена Петрова, библиотекар в сектор „Работа с деца”. Абонатите могат да дойдат в библиотеката и да презапишат  отново дадена книга. А за по-голямо удобство презаписването може да стане  по телефона или  онлайн в интернет.

c