Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Добрич гостува изложба за Учредителното събрание и Търновската конституция

Изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция, бе открита в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич.

Изложбата, посветена на основния закон на всяка една свободна държава, е по инициатива на Народното събрание и е реализирана със съдействието на държавна агенция „Архиви“.

Лекция за създаването на българската Конституция изнесе съдия Георги Павлов от Окръжен съд - Добрич.

„С този най-важен документ за свободното ни Отечество, народните представители от Учредителното събрание реализират на практика думи на Апостола на свободата – Левски, който в писмо до богат българин във Влашко пише през 1871 г.: „От никоя страна, за нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои, според нас, в нашите сдружени сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“, каза в словото си при откриването на изложбата областният управител Красимир Кирилов. И подчерта, че тези думи на Дякона и до днес са девиз на Народното събрание. Те звучат и днес актуално и ние сме тези, които трябва да обединим усилия, за да имаме модерна, съвременна България.

На откриването на изложбата присъстваха народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, председателят на Окръжния съд Галатея Ханджиева, заместник-областният управител Живко Желязков, председателят на ПК по правов ред и законност в Общинския съвет Зорница Михайлова, представители на местния законодателен орган, магистрати, граждани.

Чрез снимки и документи от фондовете на Централния държавен архив и на други архиви от страната  изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили”  проследява  подготовката на Учредителното събрание,  участието на първите български депутати в него, както и  ролята на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков. Специално място в експозицията  е отделено  на председателя на Учредителното събрание  -  Видинският митрополит Екзарх Антим Първи. Посетителите могат да видят още   Програмата и протокола от първото заседание на първия български парламент, с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков, както и рапорта на 15-членната комисия за обсъждане на проекта на Органическия устав за държавно устройство на Българското княжество. Представена е и самата Търновска конституция, както и  промените през 1893 г. и 1911 г.  Сред показаните документи са  протоколът от откриването на Първото Велико народно събрание от 17 април 1879 г. и решението за избиране на Александър Батемберг за княз на България. Представена е и  снимка на българската делегация при връчването на акта за избор на първия български княз в Ливадия , както и програмата за посрещането му в София на 1 юли 1879 г. 

c