Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Тракторче за Чудната градина е една от каузите на "България дарява"

Една от каузите на инициативата "България дарява" е "Тракторче за Чудната градина".

През юни миналата година фондация "Св. Николай Чудотворец" получи терен от 4 дка, даден ни безвъзмездно за 10 години с решение на Общински съвет Добрич. С много лични усилия и средства, както и помощ от корпоративния бизнес хора с интелектуални затруднения и техни приятели успяха да превърнат едно тридесетгодишно бунище в нашата Чудна градина.
"Предстои ни още много работа, за да направим терена красиво и привлекателно място. През ноември купихме първата си оранжерия и я напълнихме с лук и чесън. Навън засадихме повече от 20 дръвчета. Чака ни много работа и по нашето магазинче, което засега е само барака. Ще вложим усилията си и в преобразяването на предната част на терена, където ще бъде градинския ни център. В остатъка от двора ще сеем зеленчуци и подправки. В началото на март ще имаме готови 20 000 кофички цветен разсад, заради което ще трябва да купим втора оранжерия. Така оранжерийната ни площ ще стане 400 кв. м. Надяваме се да назначим с трудови договори поне 15 души с увреждания, като за целта ще ползваме програми на Агенцията по заетостта", посочват от Чудната градина.
Те имат нужда от много неща, но най-вече от малък, рециклиран трактор с фадромно устройство и прикачен инвентар - фреза, плуг и култиватор. Тракторчето ще им е необходимо още през април-май. С него те само ще обработват целия терен, но и ще могат да пренасят готовата продукция към магазинчето.
Прогнозната сума, която е необходима, е около 10 000 лв.

Инициативата „България дарява“ обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март всеки можеше да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност.

„България дарява“ е първата по рода си общонационална инициатива, която популяризира и насърчава дарителството. Тя дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа bulgariadaviava.bg. На нея са регистрирани 115 каузи.

c