Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

От неделя нощната тарифа за тока ще се отчита от 23:00 до 7:00 часа

,От тази неделя, 31 март, преместваме стрелките на часовниците с един час напред, което автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22:00 ч. до 6:00 ч. през зимата, те се променят на 23:00 ч. до 7:00 ч. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенергия, посочват от енергийния доставчик "Енерго Про". Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

От Енерго Про напомнят ефективните начини за оптимизиране на енергийния разход в домакинствата. Компанията припомня някои от тях, които формират енергийно ефективни навици у потребителите и в дългосрочен план дават съществено отражение върху сметките за ток:

•         Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.

•         В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.

•         Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.

•         При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.

•         Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.

•         Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.

•         Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.

•         Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно заредени. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.

•         Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.

•         Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.

С края на зимата все по-рядко включваме отоплителни уреди в домовете си, което логично води до намаляване на сметките за електроенергия. Целогодишен ефект върху консумацията на ток от енергийно ефективна гледна точка оказва рационалното използване на всеки електроуред. Енерго Про насърчава разумното потребление на електроенергия от клиентите през цялата година и за целта провежда редовна информационна кампания, насочена към клиентите, която създава трайни нагласи за пестене в енергийната сфера.

c