Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 340 книги е заел 70-годишен читател в библиотека „Дора Габе” в Добрич

Джон Гришам, Стивън Кинг, Майкъл Конъли, Мери Хигинс Кларк са сред най-четените чуждестранни автори от читателите на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич през 2018 година. От българските поети и писатели, чиито творби са включени в препоръчителните списъци на учениците, най-търсени са книгите на патриарха на българската литература Иван Вазов, както и произведенията на Елин Пелин и  Йордан Йовков. Извън училищните списъци, най-търсените български автори са Людмила Филипова, Владимир Зарев, Милен Русков, показват обобщените справки в библиотеката. Романите „Хавра” на Захари Карабашлиев, „Възвишение” и „Чамкория” на Милен Русков и „Романът на моя живот” на Стефан Данаилов  са също в челните позиции на най-търсените заглавия.

По отношение на тематиката интересите на читателите от Добрич са различни. Посетителите на библиотечните зали се интересуват както от книги за българската история, така и от четива в областта на приложната психология. Много се търсят напоследък и книги, свързани с  биоземеделието – все повече хората проявяват интерес към отглеждане на различни култури, на първо място от които е лавандулата.

Много посетители  разгръщат страници на  краеведската литература, поясни Албена Петрова – библиотекар в сектор „Работа с деца”. Тя уточни, че от книги, материали и публикации в областта на краезнанието се интересуват предимно възрастни добруджанци. Особено търсени от хора на различна възраст са биографиите на известни певци, актьори, музиканти и спортисти и диапазонът на имената е изключително голям – Мадона, Стинг, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Криско.

Сред най-четените от децата заглавия е „Тялото говори” – нехудожествена литература, от Цвета Белчева, допълни Албена Петрова.   Това заглавие е спечелило доверието на малките читатели и те са гласували  в националната кампания „Бисерче вълшебно” именно за тази книга, в категорията „Нещотърсачи”.

Най-възрастният читател  в библиотека „Дора Габе” е на 86 години, най-малкият  е на пет годинки – момиченце от Детска градина № 8 „Бодра смяна”. Най-активният читател през 2018 година е Атанас Стоянов Георгиев, той е над 70 години и е заел повече от 340 книги.

c