Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кампанията "Голямото почистване" край Дуранкулашкото езеро очаква доброволци

Кампанията "Голямото почистване" на дюните и плажа край село Крапец и между Дуранкулашкото езеро и морето очаква доброволци, съобщават от община Шабла, която организира акцията заедно със Зеления образователен център, Сдружението за опазване на дивата природа и агенцията за бавни пътувания "Хиляда пътешествия".
Дуранкулашкото езеро заедно с прилежащия плаж, дюните, морската акватория и земеделски земи са част от "Натура 2000" и много важен район за опазване на биологичното разнообразие. През зимата морето изхвърля много пластмасови и други отпадъци,замърсяващи брега, посочват организаторите с апела в акцията да се включат хора, които ратуват за чистотата на Черноморското крайбрежие. При първото пролетно почистване в началото на март бяха събрани 53 чувала с отпадъци от над 2.5 километра от плажната ивица в района, припомнят от общината.
Второто издание на "Голямото почистване" ще събере радетели на чистата природа на 13 април пред кметството в Крапец. От доброволците се очаква да бъдат добре облечени и да разполагат с работни ръкавици. Общинската управа ще осигури чувалите и ще извози отпадъците.

Източник: БТА

c