Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В САЩ готвят по забравени добруджански рецепти, описани в книга

Книгата на родената в Добрич Нели Господинова „Разкази за Добруджа” ще бъде представена от 18 часа днес в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, съобщи авторката .
Книгата съдържа раздел с около 30 уникални рецепти на различни ястия.
По забравените рецепти от Добруджански разкази читатели от САЩ готвят, например Сиромашко мезе и малай.

Сборникът ,,Разкази за Добруджа“ включва битови, исторически, съвременни, фолклорни и разкази с елементи  на фентъзи.

„Опитала съм се да навържа факти, свързани с дедите ми и да пресъздам картини, модели на поведение, ситуации, рецепти, суеверия, диалект, бит, традиции и родова памет с инструментите на късия разказ. Не е лесно да се гмурнеш в морето на миналото си. Понякога под сянката на родовото дърво е хладно и доста неуютно. В основата на всяка история лежат автентични разкази на мои близки, техни спомени, биографии или исторически проучвания. Но за написването на един разказ това  не винаги е било достатъчно. Понякога картини и събития, скрити в родовата памет, изскачаха внезапно и се навързваха, оживели логически с героите в разказите ми. И макар битът да се мени, установих, че моделът много често се преповтаря.

И така... Колкото повече разнищвах и гадаех миналото по стъпките на предците, толкова повече въпросителни изникваха  в мен. Защо? Кога? И къде?

Напоследък осъзнах, че връщането към корените е дълъг и труден път, по който все още вървя. Дано с  написаното съм успяла да ви потопя в чудната атмосфера на  моя роден край – в трудовия ден, в звездната нощ, в ритуалите и обичаите, в суеверията и страховете, в миналото и настоящето”, споделя авторката Нели Господинова.

Самата тя е родена в  Добрич през 1969 година. Завършва СУ „Климент Охридски”. Работила е като журналист във вестник „Вечерни новини". Публикува свои литературни творби на страниците на периодични списания и вестници. През 2011 г. списва своя рубрика „Гледни точки" в сайта knigite.bg. Автор на литературния блог „За книгите днес". Публикува във виртуалното пространство на страниците на Буквите, Откровения, Хулите, Фейсбук, Стихи.ру,  „Двуезична библиотека” и др. Работи като редактор. Прави преводи от немски и руски език.

Книги: „Глътка живот" (2010 г.), "Следобед, някъде към пет" (2016), участие в сборници с  разкази „Бдения” 1 и 2 част – превод на руски език.

Публикува в  Алманасите за поезия и проза на изд. Буквите (2009-2015г.), Алманах Любовна лирика (2010), „Културна палитра”(2014 г.), „Жени и вино” (2015 г.), Алманах „Хумор и сатира” (2015 г.); Детски алманах (2016 г.) и др. 

c