Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

ТПП-Добрич представи проект „Европейски корпус за солидарност”

Създаването на Eвропейския корпус за солидарност е  обявено през септември 2016 г. от Жан-Клод Юнкер в речта му за състоянието на Съюза и в контекста на  постоянно високите нива на младежка безработица. Той започва да функционира официално през декември 2016 г. в потвърждение на значимостта, която Европейската комисия отдава на тази инициатива, като добра възможност за достъп на младите хора до пазара на труда и включването им в гражданското общество.

Това стана ясно на проведеното днес, 28 март 2019 г., заключително събитие по проект „Европейски корпус за солидарност“. То бе организирано от Търговско-промишлената палата в Добрич в залата на Международния колеж в града. B него взеха участие представители на бизнеса, образователни институции, доставчици на социални услуги, студенти.

Координатор на проекта е ANPAL - Национален координатор на EURES (Италия), в партньорство с  Фондация „Джакомо Бродолини” (Италия), Национална служба по заетостта - SEPE (Испания), Община Рим – Столична (Италия), DIAN (Гърция), VOLUM (Румъния), Time4society (Белгия), Търговско-промишлена палата – Добрич (България), Eurodesk, Национален координатор на ЕURES (Словения), Unioncamere (Италия), Министерство на труда - Италия (ГД „Имиграция и интеграционни политики”  и ГД „Корпоративна социална отговорност”) и 18 члена на Италианската мрежа EURES.

Целта на проекта е да се намери работа на 2000 търсещи работа младежи  (на 200 от които, посредством обучение), за които е предвидена финансова подкрепа, а за МСП, които наемат млади работници на трудов договор също е предвидена финансова помощ за разработването на интеграционна програма.

Проектът покрива 28-те страни членки на. Той е насочен към икономическите дейности: образование, здравно обслужване, социална интеграция/социални дейности, включително и приемане и интеграция на бежанци и мигранти, опазване на околната среда, управление на бедствия (с изключение на тези, които изискват незабавна намеса, поради необходимостта от по-специализирани умения и обучение), хранителни помощи. По него за млади хора се осигурява трудова заетост с продължителност от 2 до 12 месеца.

Могат да кандидатстват младежи на възраст от 18-30 години, които са граждани на ЕС, законно пребиваващи в страна членка на ЕС. Нужно е те да имат желание да работят или да се обучават (учене чрез работа) в друга страна членка на ЕС, различна от страната на постоянното им местожителство/произход. Трябва да имат направена регистрация в портала на Европейския корпус за солидарност. Законно пребиваващите в ЕС младежи, които са граждани на трети страни, както и европейски граждани, живеещи извън пределите на ЕС, са недопустими.

За младите хора професионалното направление означава принос към обществото, като в същото време развиват умения и способности за заетост. Стажуването е платено и е с продължителност от 2 до 6 месеца. Работата се възнаграждава в съответствие със законите на приемащата държава; задължителен трудов договор; 2-12 месеца. Финансират се пътните разходи и езиковите курсове. Получават Сертификат от Европейския корпус за солидарност, както и подкрепа след приключване на трансграничната трудова мобилност.

Сред мерки за подкрепа на младежите са финансова помощ за придвижване до страната членка домакин с цел провеждане на интервю за работа (пътни и дневни разходи) за не повече от 5 дни. При много висок потенциал младежът да бъде нает може да се покрият разходи и за 2-ро интервю. Предоставя се също финансова помощ за придвижване до страната домакин на стажа, както и възстановяване на разходи за връщане в изпращащата държава, след приключване на мобилността (работа или стаж): възстановяване на действително направените пътни разходи.

Стана ясно, че регистрация на работодатели, които предлагат свободни работни места в области, свързани със солидарността: http://eusolidaritycorps.anpal.gov.it/en

Търсещите работа младежи трябва да се регистрират на Европейската платформа: https://europa.eu/youth/solidarity_bg.

c