Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Разпределиха местата в Районната избирателна комисия в Добрич за евровота

На проведените днес консултации, свикани от областния управител Красимир Кирилов, бяха разпределени местата в Районната избирателна комисия, която ще функционира във връзка с евроизборите на 26 май.

В нея представители ще имат пет политически партии. ГЕРБ получава председателското място. Предложението на партията е то да бъде заето от юриста Добромир Добрев, който многократно е ръководил работата на избирателни комисии в Добрич.

Заместник-председатели ще имат ДПС и Коалиция „Обединени  патриоти –НФСБ, Атака и ВМРО”, а секретарят ще е предложен от Коалиция „БСП за България”.
На квотен принцип са разпределени местата за членове на комисията.

ПП ГЕРБ ще има четирима членове, Коалиция „БСП за България“ - трима,  „Обединени патриоти” и „Воля” – по един. С двама членове се сдоби коалиция „Реформаторски блок”, която трябваше да има един член, но поради отсъствието на представител на ПП “България без цензура“ и след теглен жребий получи второ място.

Главният секретар на Областна администрация Румен Русев информира, че в телефонен разговор е уведомен от централата на коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“, че техен представител ще пристигне към 14.00 ч. с пакет документи, но Даниела Пеловска от ПП НФСБ заяви, че неявяването навреме на представител на коалицията е неуважение към присъстващите. Взе се решение за провеждането на жребий.

В присъствието на представителите на партии и коалиции бе подготвена процедурата и журналистът Севдалина Сарандева от медийна група „Добруджа“ изтегли жребият, който отреди още един член на РИК да има коалиция „Реформаторски блок“.

Участниците в консултациите за състава на РИК се споразумяха най-късно утре – 29.03.2019 г., да подпишат протокола от заседанието, след което областният управител ще изпрати документите в ЦИК. Поради изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.

c