Общество

Лятно или зимно часово време в България – решението предстои

На 26 март т.г., Европейският парламент най-после гласува за окончателното премахване на часовата смяна – от лятно в зимно време и обратно. Евродепутатите приеха това да се случи през 2021 г. Повторно – този път до 2020 година, държавите членки трябва да кажат кое часово време избират – лятно или зимно. Едва след вземането на такова решение – повече промени няма да могат да бъдат правени.

От Транспортно министерство, което се занимава с проблема, заявиха в предаването “По света и у нас” по БНТ, че България ще съобрази изцяло въвеждането на постоянно часово време, с избора на съседните държави-членки на Евросъюза.

Припомняне, че през 2018 година Министерство на енергетиката направи мащабно национално допитване, в което всеки български гражданин можеше да гласува, изразявайки позиция, какво да бъде единното време, действащо за територията на страната ни – зимно или лятно. Официалните резултатите тогава показаха – макар и не след масово участие на българите, че голямата част от гласувалите са за да остане да действа лятното часово време.

С днешна дата, от Министерство на транспорта обаче обясниха, че това не означава как Министерския съвет ще реши в полза на лятното време, тъй като основна тежест ще има общото решение за целия Европейски съюз – т.е. единно избраното за всички съседни нам държави. Целта според ведомството е – както и според Европейските структури, да не бъдат създавани различнодействащи часови зони в рамките на общността.

От транспортното министерство – и през тази година, отново предвиждат обществени дискусии по темата, в които ще бъдат включени представители на работодателските организации, синдикатите и неправителствения сектор. Ще бъде направен анализ какви биха били последиците при приемането на зимно или на лятно часово време.

В транспортното министерство отчитат ползата от стабилната часова зона – особено при ЖП транспорта, който в момента търпи най-сериозни трудности при местенето на стрелките.

Негативите – с въвеждането на стандартизирано часово време ще се наложи да бъдат направени нови разходи от страна на държавата. Една от причините – необходимостта от препрограмиране на всички информационни системи. По-конкретни решения и евентуални промени, България очаква през втората половина на 2019 г. когато начело на Европейското председателство ще застане Финландия.

Източник: БНТ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *