Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Висока оценка за работата на прокурорите и следователите от Добричкия съдебен окръг

Работата на прокурорите и следователите от Добричкия съдебен окръг през изминалата 2018 г. е отчетена на проведеното днес годишното отчетно събрание на Окръжната прокуратура, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Окръжният прокурор Пламен Николов е представил тенденциите в работата на прокуратурата през отчетния период. Прокурорите от добричкия съдебен район, в който освен Окръжната прокуратура, влизат и пет районни прокуратури – в Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Каварна и Тервел, са работили общо по 4165 преписки и 5723 досъдебни производства. Най-разпространените в областта престъпления са тези против собствеността

Налице е тенденция броят на наблюдаваните и новообразуваните досъдебни производства да намалява и това е траен процес, чието обяснение е по-скоро криминологично. То е и функция от дейността на компетентните органи по регистриране и разкриване на престъпленията, като зависи и от предпоставките за изключване на наказателната отговорност по дела от общ характер.

Прокурорка от Добрич е осъдена за лъжесвидетелстване

През 2018 г. прокурорите са наблюдавали и 781 бързи производства. Приложението на ускорената форма на разследване е пряко свързано с постигане на бързина в наказателното правораздаване.То има положителен ефект не само върху срочността, но и по отношение на генералната превенция.

Прокурорите от съдебния окръг на Окръжната прокуратура в Добрич за отчетния период са решили 4247 дела, като внесените в съда прокурорски актове  са  816. Най-голям е броят на внесените в съда актове срещу лица, извършили общоопасни престъпления.През 2018 г. са влезли в сила осъдителни и санкционни съдебни решения спрямо 828 лица.

Наблюдава се положителна тенденция на намаляване на броя на върнати от съда дела на прокуратурите от областта. Налице е и нисък брой на оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт. Добро е качеството на разследването и на прокурорската дейност по обосноваване на актовете и обвиненията пред съда. Този извод се прави въз основа на данните за трайно установения за последните три години нисък дял на върнатите от съда на прокуратурата дела, както и от високия дял на осъдените с влязъл в сила съдебен акт лица.

Прокурорите са участвали в 3453 съдебни заседания по наказателни, административни, търговски и граждански дела.

През 2018 г. прокурорите от Окръжна прокуратура Добрич са внесли в Добричкия окръжен съд 10 граждански иска и са участвали в 219 съдебни заседания по 180 граждански дела, участвали са и в 452 заседания по 381 административни дела.По надзора за законност са били подадени 22 протеста до Административния съд в Добрич срещу незаконосъобразни разпоредби от наредби и правилници, приети от общинските съвети на територията на областта.

През 2018г. прокурорите са изпратили 12 молби за правна помощ и са издали 6 европейски заповеди за арест. Получили са за изпълнение от други държави 41  молби за правна помощ и 10 европейски заповеди за арест.

Отчетените резултати са показателни за качеството в дейността на прокурорите и следователите.Данните говорят за традиционно прецизната работа, добрата подготовка, съблюдаването на закона и  професионализма на прокурорите и  следователите от района.

В работата на отчетното събрание на прокурорите от района взеха участие членът на ВСС Огнян Дамянов, заместник-директорът на Националната следствена служба Магдален Маринов и заместник-апелативният прокурор Илия Николов. Те дадоха висока оценка на работата на прокурорите и следователите от добричкия съдебен окръг.

c