Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Представиха отговорностите пред новите 25 съдебни заседатели в Окръжен съд Добрич

Окръжният съд в Добрич проведе обучение за новоизбраните съдебни заседатели

Начално обучение за новоизбраните 25 съдебни заседатели, водено от зам.-председателя на институцията и ръководител на Наказателното отделение съдия Петър Монев, било проведено в ОС-Добрич, съобщиха от пресцентъра на съдебното ведомство.

25-те новоизбрани съдебни заседатели при Окръжен съд - Добрич, встъпиха в длъжност в началото на тази година с полагане на клетва и оттогава започна да тече 4-годишният им мандат.

Помощниците на съдиите, при разглеждането на съдебни дела, са били запознати с отговорностите и правата, които имат, с основните понятия и принципи от наказателното право и наказателния процес. Инструктирани са били и за организацията на работата им като членове на съдебни състави по наказателни дела на първа инстанция.

Съдия Петър Монев е разяснил пред заседателите, че те имат еднакви права и задължения със съдиите и че изборът им за участието в дела ще става на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение.

На новоназначените съдебни заседатели са били връчени удостоверения. Получили са и обучителни материали, които да ползват в работата си.

Началното обучение на съдебните заседатели се организира в партньорство между Окръжен съд - Добрич и Националния институт на правосъдието.

c